Popup-Niks-missen-2.png

06 december 2017

Studieontwijkend gedrag

Met nog exact één week op de teller in Montreal hijgen de final exams in mijn veel te koude winternek. Hoewel tentamens me normaal gesproken vrij makkelijk afgaan, moet ik hier toch even aanpoten. Op Concordia is de tentamenregeling namelijk anders dan op de VU. Waar ik thuis na iedere periode van acht weken twee tentamens heb, heb ik er nu vijf tegelijk.

Gelukkig is er in en rondom Montreal genoeg te beleven voor wanneer het duiveltje op mijn schouder me aanzet tot studieontwijkend gedrag. En daar maak ik dan ook graag gebruik van.

Place des Arts veranderde dit jaar voor de achtste editie van Luminothérapie – een soort Amsterdam Light Festival, waarbij kunst wordt gecombineerd met licht – in een groot speelparadijs. Er staat een serie van dertig lichtgevende wippen, genaamd Impulse, die muziek maken wanneer ze bewegen. Samen met de grote kerstmarkt die er pal naast ligt, worden de korte en donkere winterdagen toch nog iets gezelliger.

Place des Arts veranderde in een groot speelparadijs

Op zondag besloten een paar vrienden en ik samen symbolisch afscheid te nemen van Canada. We huurden een auto, en ruilden het drukke stadsleven in voor het muisstille National Park Jacques-Cartier, dat ruim 300 kilometer verderop ligt.

Er stond ons een klim van drie à vier uur te wachten. Goed bepakt – zoals altijd hier in de Canadese winter – begonnen we aan een wandeling in de prachtige natuur. Dat was oppassen geblazen, aangezien je door een misstap al tot aan je heupen in de sneeuw kon belanden. Toch zou ik mezelf niet zijn als ik mijn vrienden niet “per ongeluk” liet struikelen.

Voor een vriendin uit Mexico was het allemaal maar een aparte bedoeling. Ze had nog nooit in haar leven echte sneeuw gezien, laat staan dat ze het ooit aangeraakt of erop gelopen had. Een onvergetelijke ontgroening was dan ook zeker een must. En die kreeg ze ook. We hielden een fanatiek sneeuwballengevecht, en we lieten haar kennismaken met een oer-Hollands ritueel; inpeperen!

Eenmaal bij het eerste uitkijkpunt aangekomen, werden we overdonderd door een uitzicht waar je u tegen zegt. Kilometers aan gebergte bedolven onder prachtig wit sneeuw, ijspegels die schitterden aan takken van dennenbomen, en ijskristallen en sneeuwvlokken die fonkelden in de lucht. We werden allemaal even stil. We zeiden niets tegen elkaar, maar we wisten wel degelijk wat er in onze gedachten omging; dit is ons laatste tripje in deze prachtige Canadese natuur. In ieder geval voor nu.

Place des Arts veranderde in een groot speelparadijs

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.