Popup-Niks-missen-2.png

09 januari 2017

Studentenforum, medezeggenschap voor iedereen

Stel je voor: je komt lopend, of op de fiets, of met de auto of met het openbaar vervoer naar de VU. Eenmaal op het campusplein realiseer je je dat je nog maar een uur hebt voordat je college begint. Je besluit in het campuscafé even te poolen met wat mensen die je in datzelfde café hebt leren kennen. Na je college vlucht je naar de wasserette op het campusplein om je kleren snel te laten wassen.

Plotseling schiet je te binnen dat je nog wat boodschappen moet doen en je rent naar de supermarkt op het plein om die snel te halen tegen studentvriendelijke prijzen. Je bedenkt ook nog dat het zomerfeest eraan komt en je snelt naar de kledingwinkel aan hetzelfde plein om de juiste broek hiervoor te kopen.

Die voorzieningen voor en door studenten zijn er nog lang niet allemaal. Daarom gaan wij ze opzetten!

Het leuke aan al deze faciliteiten is dat het gerund wordt vóór en dóór studenten: de obers en serveersters van het café, het wasserettepersoneel, de supermarktmedewerkers en het kledingwinkelpersoneel. Al deze studenten voelen zich dusdanig betrokken dat ze besluiten deel uit te maken van een community. Dit klinkt best utopisch, want die voorzieningen zijn er nog lang niet allemaal. Daarom gaan wij dit opzetten!

Binnen drie jaar willen we dit allemaal gaan realiseren op onze universiteit. Hoe gaan we dat precies doen? Wij kunnen dit natuurlijk niet alleen, wij hebben álle studenten nodig. Samen met de verenigingsbesturen, studentenraden, opleidingscommissies, student-assessoren en andere actieve studenten initiëren wij een VU-studentenconferentie, genaamd het Studentenforum.

Dit jaar zal dus het jaar worden van het studentenforum. Op maandag 16 januari vindt het eerste forum plaats tussen 11 en 13.30 uur in de Agora-zaal 1 van het hoofdgebouw. Zit je in een bestuur, commissie of een raad? Dan verzoeken we je om een delegatie te sturen wegens beperkte plaatsen. Meld je hier snel aan! Dit is hét forum waarbij jullie je stem kunnen laten horen. Dit is een kans die we met z’n allen moeten benutten.

Zakaria Nafid
Coördinator communicatie van de universitaire studentenraad 2016-2017