Popup-Niks-missen-2.png

24 januari 2020

Sta open voor anderen, word raadslid

Het is alweer een jaar geleden dat ik een semester in het buitenland heb gestudeerd. Voordat ik vertrok hoorde ik van veel mensen dat ze mij heel dapper vonden. Zij vonden het stoer dat ik het aandurfde om in een ander land te gaan studeren. Voor mij was het geen kwestie van dapper of stoer zijn. Het was eerder een verlangen. Ik keek ernaar uit om mezelf te pushen en te kijken hoe ik mezelf kon redden in een totaal onbekende situatie: in een ander land, met onbekende mensen.

Nadat ik krap een week in het Canadese Hamilton was, kreeg ik een mail van International Office van de VU: ‘Step outside your exchange bubble’, las ik. De exchange bubble is het verschijnsel dat studenten ernaar neigen om alleen met studenten van hun eigen land om te gaan en niet met de lokale bevolking. De bubbel wordt ook wel comfortzone genoemd. En dat was nou precies de reden voor mij om naar het buitenland te gaan; ik wilde uit mijn comfortzone stappen, uit mijn bubbel breken.

Ik wilde heel graag andere culturen leren kennen en mijn horizon verbreden. In Hamilton wonen mensen van veel verschillende culturen. Het is daar bijvoorbeeld niet vreemd om Nederlanders tegen te komen die na de Tweede Wereldoorlog daarnaartoe zijn verhuisd. Van mijn vijf docenten was er hooguit eentje in Canada geboren. En de studenten stonden open om hun ervaringen te delen en hoorde ook graag die van anderen. Toen ik weer in Nederland kwam, viel me dat tegen. Ik was zo gewend aan een wereld waar iedereen openstond voor nieuwe ideeën, nieuwe uitdagingen en andere culturen; ik vond de mensen hier minder open dan in Canada. Maar ik liet me niet ontmoedigen en ging op zoek naar de volgende uitdaging. Zo gaf ik me op voor een jaar bij de facultaire studentenraad van de School of Business and Economics. Toen na enkele maanden de USR een vacature had voor een raadslid, was de stap om daarnaar te solliciteren niet zo groot meer. Ik ben heel blij dat ik aangenomen ben. Want mijn nieuwe werkomgeving voelt goed. Ik leer hier weer nieuwe mensen kennen, en doe nieuwe ervaringen op en leer veel van de verschillende perspectieven. Ook kom ik vaak in contact met mensen van andere studies en dat vind ik allemaal heel interessant.

Ik kan het iedereen aanraden. Stel je verkiesbaar als raadslid voor het volgende studiejaar.

Alyssa Termaat
raadslid
a.termaat@studentenraadvu.nl

Alyssa Termaat

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.