Popup-Niks-missen-2.png

16 november 2017

Snowvember

Zoals iedere vrijdag galmde het geluid van mijn wekker weer veel te vroeg door mijn kamer. Rustig kroop ik uit bed en opende ik de gordijnen. Ik keek naar buiten, en langzaam drong het tot me door dat de straten er anders uitzagen dan normaal. Wat?! Sneeuw? In het begin van november? Ik was er al voor gewaarschuwd. Dik ingepakt – een T-shirt, een dikke trui, winterjas, sjaal en dikke sokken – liep ik door de krakende sneeuw naar de universiteit. Aangekomen in het klaslokaal zag ik sommige medestudenten al naar me grinniken. Ze hadden me al vaker verteld dat de winter in Canada van de ene op de andere dag om de hoek komt kijken en niet meer weggaat.

Montréal heeft een ondergronds gangenstelsel voor wanneer het te koud wordt om boven de grond te lopen

“You’d better prepare yourself. This is nothing”, was dan ook het eerste wat de professor bij binnenkomst lachend tegen me zei. De hoop is in ieder geval nog niet verloren, want Montreal heeft een ondergronds gangenstelsel voor wanneer het te koud wordt om boven de grond te lopen - en ja, zo koud wordt het dus echt.

Langzaam maar zeker maakt Montréal zich klaar voor de gezellige en sfeervolle wintermaanden. De winkelstraten veranderen geleidelijk in een winterwonderland door alle kerstverlichting, Quartier des Spectacles ruilt de op de zomer geinspireerde kunstwerken in voor die van de winter, en bij Vieux Port wordt een kerstmarkt met schaatsbaan gebouwd. Maar niet alleen in Montréal begint de kerstsfeer al in het straatbeeld te verschijnen. Afgelopen zaterdag brachten we een bezoekje aan Quebec, de hoofdstad van de staat, waar de dennebomen al in veel straten te vinden zijn. Niet dat we dat erg vonden, aangezien de autorit grotendeels uit het meezingen van All I want for Christmas van Mariah Carry en andere kerstliedjes bestond.

Ik besef maar al te goed dat de komst van de wintermaanden ook betekent dat mijn exchange lanzgaam op zijn einde loopt. Hoewel ik daar eigenlijk nog niet echt mee bezig wil zijn, duikt Nederland toch ook wel steeds vaker in mijn gedachten op. Het zijn vooral de kleine dingen die ik langzaam begin te missen; een avondje bankhangen met mijn huisgenoten in Amsterdam, fietsen langs de grachten of een kroket uit de muur na het uitgaan. Gelukkig wordt dat stukje Nederland-gemis ruimschoots aangevuld met een overvloed aan oer-Hollandse pepernoten, chocoladeletters, hagelslag en stroopwafels. Ons snoepgoed blijkt trouwens niet alleen bij ons in de smaak te vallen; mijn Australische en Mexicaanse vrienden zijn er dol op. Hopen dat ik ze daar nog een maand te vriend mee houd.

{ Lees de 1  reacties}

Door Tante Gonnie op 06 december 2017

Je hebt het vast heerlijk jochie.
Nog veel plezier en zie je snel weer veilig thuis.
Warm aankleden en voorzichtig!!! ;-)