30 november 2015

Siberisch koud

Toen ik vorige week ’s ochtends mijn gordijnen open deed, was mijn uitzicht opeens wit. Beijing was bedekt met sneeuw. Een leuk gezicht natuurlijk, maar het ging gepaard met een kou zoals ik die niet vaak had meegemaakt. En dat precies terwijl mijn moeder een weekje op bezoek was.

Ik dacht als Nederlander wel aardig bestand te zijn tegen kou, maar dat viel helaas niet mee. In Beijing komt de wind in de winter vaak uit Siberië en dat voelt toch anders dan de Nederlandse kou. Een temperatuur van -10 die aanvoelt als -20 door de ijzige wind… Dat vond ik even wennen, zeker omdat we de hele dag door de stad liepen. Op de laatste dag bezochten we de Chinese Muur, die in de bergen ligt. Getraumatiseerd door de kou van de voorgaande dagen, had ik voor de zekerheid drie truien aangetrokken. Gelukkig bleek het die dag mee te vallen. En de Chinese Muur in de sneeuw was bijzonder om te zien.

Voor de zekerheid had ik drie truien aangetrokken

Een ander voordeel van mijn moeder in China: chocoladepepernoten. Voor mijn vertrek had ik verwacht van alles te gaan missen. Bruin brood, pasta, hagelslag en kaas, vooral kaas. In Nederland gaat er geen dag voorbij waarop ik geen tosti of broodje kaas eet. Ik was alleen even vergeten dat hier ook weer nieuw eten voor in de plaats komt. Ik heb helemaal geen tijd om het Nederlandse eten te missen door het Chinese en Koreaanse eten dat ook erg lekker is. Maar dat neemt niet weg dat chocoladepepernoten wel erg vertrouwd zijn en toch een beetje Sinterklaassfeer meebrengen. En zodra ik weer in Nederland ben, ben ik weer blij met m’n vertrouwde tosti’s. Maar ik denk dat ik toch ook iets vaker rijst ga eten. De Siberische kou zal ik niet missen, maar het Aziatische eten wel!

hits 5

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.