17 december 2015

Shanghai’s skyline

Afgelopen weekend heb ik met drie medestudenten Beijing een paar dagen ingeruild voor Shanghai. Het verschil tussen deze twee steden is groot. Terwijl in Beijing vooral veel Chinese cultuur en regeringsgebouwen te vinden zijn, is Shanghai een internationalere stad met een futuristische skyline.

Na een vlucht van ongeveer twee uur namen we ’s avonds laat een taxi naar ons hostel. De taxirit was iets spannender dan verwacht: we zijn de hele weg bezig geweest de chauffeur wakker te houden. Hij viel letterlijk in slaap achter het stuur. Ik had wel eens eerder gehoord dat dit soms gebeurt in China. Het toont vooral aan hoe hard taxichauffeurs blijkbaar moeten werken om hun hoofd boven water te houden. Triest, maar ook gevaarlijk. Ik was redelijk opgelucht toen we levend aankwamen.

We zijn de hele weg bezig geweest de chauffeur wakker te houden

De rest van het weekend hebben we veel door Shanghai gewandeld, de belangrijkste toeristische attracties bezocht en het nachtleven van Shanghai bekeken. Vooral Bar Rouge was bijzonder: uitzicht over Shanghai’s skyline en allemaal rijke mensen die liters champagne bestelden. Weer eens wat anders dan de Korte Leidsedwarsstraat. Wat ik misschien nog wel het meeste aanraad in Shanghai is het Propaganda Poster Art Centre. Het is bijna onvindbaar: een klein museumpje in de kelder van een groot appartementenblok. Maar de collectie propagandaposters is indrukwekkend. Ik had nog niet eerder zo veel mooie, vreemde en vooral lachwekkende posters van Mao bij elkaar gezien.

Uiteindelijk was ik ook weer blij om terug te gaan naar Beijing. Gisteravond liep ik langs een parkje waar tientallen bejaarde mensen in de kou aan het dansen waren. Ze stonden erop dat we even met hen meededen. Ze waren enigszins teleurgesteld in onze dansprestaties, maar hun enthousiasme was er niet minder om. Beijing heeft misschien geen skyline en minder Engelssprekende Chinezen, maar het voelt wel meer als het echte China.

hits 5

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.