Popup-Niks-missen-2.png

01 juli 2016

Ritmes

Tik. Tik.
Ik tik op mijn computer op mijn stage. De klok tikt. Mijn voet tikt. Een ritme.
Ik ben aan het slaap-scoren: ik toets het cijfer in voor het slaapstadium waar mijn proefpersoon zich in bevindt (0 = waak, 1=fase 1, 2 =2, 3=3 en 5 = REM bijvoorbeeld).
Elk interval van 30 seconden aan hersendata moet gescoord. 9-urige nachten. 28 proefpersonen.
Tik, tik.

Tik.
Het brein is als een hartslag. Duizenden neuronen in de cortex (buitenkant) van het brein zijn gezamenlijk actief en weer in rust, actief en weer in rust, veroorzaken een ionenstroom, leidend tot een minuscule elektrische spanningsverandering in en aan het hoofd. Electroencephalografie (EEG) meet dit.
Tik, tik.
Die voltageveranderingen verschijnen als golvende lijnen op mijn beeldscherm.

Electroenfecalogram Tik.
Net als bij hartslag is het niet zozeer interessant dat er activiteit is. (Ja duh - een vlakke lijn in het brein betekent, net als bij hartslag, “proefpersoon dood”.) Het zijn de snelheden per seconde, de ritmes, van die “breinhartslagen” die iets betekenen. En hun volume.
Tik, tik.

Tik.
Baars & Gage (2012) leggen het prachtig uit met hun Stadion-analogie. Het brein in waakstand is “kletsend”, denk aan het geluid in een groot voetbalstadion. Er is continu geluid, en cellen zijn continu actief. Het is willekeurig – al die verschillende gesprekjes in het stadion zijn niet gerelateerd aan elkaar, het geheel klinkt als ruis. Maar er is lokale synchronie – nabijgelegen buren (cellen) zijn met elkaar in gesprek, reageren op elkaar. Als de één is uitgesproken, echoot de ander een antwoord.
Dat is phase-locking: de ene neuronengroep doet hetzelfde als de andere, maar niet exact gelijktijdig: met een kleine vertraging. Een echo.

Alfagolven (9-12 Hz) zien we in het wakkere brein – middelsnel, met een middelgroot volume (amplitude), en onregelmatig. Dit is geassocieerd met rustig wakker zijn, dagdromen.
Tik, tik.

Alfagolven

TIK.
Maar dan.. Er gebeurt iets! Je ziet iets! Je hoort iets!
Het brein in actieve waakstand noemen zij “juichend”. Het hele stadion maakt geluid op hetzelfde moment. Veel hersencellen produceren gelijktijdig, kort een spanningsverandering: een event-related potential.Event-related potential

Tik.
Bètagolven (13-25 Hz) zien we in een alert wakker brein – sneller, kleine amplitude, geassocieerd met denkwerk, maar ook met pathologie en drugs.
Tik, tik, tik, tik.

Bètagolven

Tik…… …. …… tik.
Het brein in slaapstand – “zingend”. Uitbarstingen van volume, dan een adempauze. Oftewel: een up-state van celactiviteit, en een down-state waarin er niets kan gebeuren. Tienduizenden mensen zingen in koor, tienduizenden cellen tegelijkertijd. Er is synchronie. Soms is er bovenop die trage golven nog een kleine vibrato te horen – een spindlegolf.

Trage golven en deltagolven

Trage golven (0.5-1.5 Hz) en deltagolven (1-4 Hz) zien we in diepe, slow-wave slaap.

Tik…… …. …… tik.
De golven worden groter, trager. Ik zie in de hersengolven mijn proefpersoon vechten tegen de slaap. Bewegen, zich omdraaien. Ik zie de ogen knipperen. Weer even wakker zijn, en terugvallen.
Tik.
Maar op een gegeven moment is er een omslagpunt. Een totale overgave. De oogbewegingen verdwijnen. De spierspanning is gezakt. De golfpatronen worden synchroon, overal in het brein doen cellen hetzelfde tegelijk. Upstate-downstate, upstate downstate. De diepe slaap, fase 3. Elke nacht gaan we ongeveer 5 keer door lichte en diepe slaap.

Het ritme herhaalt zich. De slaapstadia herhalen zich. En de dag en de nacht herhalen zich. En de zomer en de winter herhalen zich. En onze biologische klok tikt.
En duizenden neuronen zingen in koor en in harmonie.
Tik, tik.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.