09 oktober 2015

Rijst en stokjes

Na een maand in China is mijn leven hier al zo vertrouwd, dat het veel langer lijkt. Toch heb ik aan sommige dingen wel moeten wennen. En dan vooral aan het eten. Ik heb hier geen koelkast en in onze ‘keuken’ staat één kookplaat. De restaurants zijn zo goedkoop, dat we altijd buiten de deur eten. Dat is hier alleen wel wat ingewikkelder dan in Nederland.

Het eerste punt: de stokjes. Ze hebben in Chinese restaurants geen reservebestek voor onhandige westerlingen. Het is hier gebruikelijk om samen verschillende gerechten te bestellen. Alles staat midden op tafel en iedereen kan pakken wat hij wil. Dat leidde in de eerste week tot veel frustratie. Iedereen had honger, maar niemand was in staat normaal te eten. Maar goed, we hadden weinig keus, dus we hadden het wel snel onder de knie.

Een blijvend obstakel is de menukaart. Die is vaak alleen beschikbaar in Chinese karakters. Meestal staan er wel plaatjes bij, dan wijzen we gewoon wat aan. Soms is er toevallig een Engelssprekende  Chinees in de buurt. Maar af en toe zijn er geen plaatjes en ook geen tolken. Dan kunnen we er helaas echt niet eten.

Dat kan mijn Hollandse maag echt niet aan

En dan het ontbijt. Chinezen eten ook ’s ochtends al warm. Dat kan mijn Hollandse maag echt niet aan. In het begin kon ik daar geen vervanging voor vinden. Gelukkig hebben we inmiddels normale yoghurtjes gevonden in het supermarktje onder ons gebouw. Als die uitverkocht zijn, eet ik rijst met ei en tomaat. Dat heeft tenminste nog iets weg van een Nederlands ontbijtje.

Ik heb de afgelopen weken best vaak iets gegeten waarvan ik geen idee had wat het was. Af en toe krijg ik van een Nederlander de – zeer originele – vraag of ik al hond of kat gegeten heb. Ik zeg altijd maar van niet, maar eigenlijk weet ik dat dus niet zeker…

hits 6

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.