Popup-Niks-missen-2.png

08 juni 2021 reacties 4

Praat svp over elke misstand die je meemaakt

Ons sociale leven werd afgelopen jaar dramatisch beperkt door de coronamaatregelen. Ons onderwijs veranderde van een gezonde on-campuservaring naar eindeloze Zoom-calls en Zoom-colleges. Velen van ons gingen terug naar huis om dicht bij onze geliefden te zijn, of om in een omgeving te zijn die honderd procent vertrouwd is en dus comfort en stabiliteit biedt. En voor sommigen viel er niets te kiezen.

Tijdens deze pandemie hebben we ons niet alleen moeten buigen over de vraag of je je moet laten testen, of je een dag of tien in quarantaine moet, of dat je die ene vriend die je al maanden niet hebt gesproken, nog wel kan zien.
Afgelopen jaar heeft ook veel pijn en verdriet veroorzaakt. Denk daarbij niet alleen studievertraging of financiële crises, maar ook aan grotere problemen die tot dusver verborgen zijn gebleven in het duistere struikgewas van onwetendheid en gebrek aan verlichting.

De coronatijd heeft beslist de diepste, donkerste facetten van het studentenleven aan het licht gebracht. Gevallen van racisme, discriminatie, intimidatie op basis van seksisme of xenofobie, actief ostracisme van niet-Nederlandse studenten, wangedrag van studenten in Zoom-colleges; te veel om op te noemen.
Het is studenten tegen studenten, studenten tegen personeel, personeel tegen studenten en personeel tegen personeel.
Door de lockdown kon je misschien wel duidelijker zien en voelen wat er allemaal onderhuids gebeurt, en sommigen werden gelukkig ook gestimuleerd om hun negatieve ervaringen te delen.

En dan wil ik nog een dieper punt aanboren. De wortels van onze cultuur, die zijn het hardst aan verandering toe. Dat is natuurlijk veel makkelijker gezegd dan gedaan. Alle oproepen, alle gesprekken, alle aansporingen stellen niets voor als de ander niet beseft waarom ik hiervoor pleit.

Mijn studie opende mijn ogen voor de vele ongelijkheden en ongerechtigheden in de wereld

Daarom heb ik een klein college over intersectionaliteit voorbereid: ‘Het fenomeen dat maatschappelijke ongelijkheid zich voordoet langs verschillende assen die elkaar snijden; de notie dat individuen in een samenleving discriminatie en onderdrukking ondervinden op grond van een veelvoud van factoren.’
Daar houd ik het voorlopig bij. Ik zal jullie niet langer vermoeien. Maar serieus, ik heb veel geleerd over intersectionaliteit tijdens het eerste semester van mijn studie literature and society. Keer op keer besef ik hoe belangrijk dit is. Het heeft mijn ogen geopend voor de vele ongelijkheden en ongerechtigheden in de wereld, voor de wanpraktijken en nalatigheden die de grootste schade kunnen aanrichten.

Als je te maken hebt gehad met discriminatie of onderdrukking of welk onrecht dan ook, ga alsjeblieft naar de vertrouwenspersonen van de VU. Praat met ze. Je kunt ze bereiken via vertrouwenspersonen-studenten@vu.nl. Of ga naar de Social Security bij de Security Desk in het hoofdgebouw, KC-04. Zij helpen je graag verder. Of maak een afspraak met studentenpsychologen via psychologists@vu.nl.
Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om over je problemen te praten.
Ook als je misschien andere studenten kent met problemen, laat ze niet alleen en moedig hen vooral aan om erover te praten.

Als jij onrecht van dichtbij hebt meegemaakt, dan smeek ik je: ga even zitten en denk na, denk echt na over wat jouw daden voor anderen kunnen betekenen. En, alsjeblieft, alsjeblieft, google Kimberlé Williams Crenshaw en intersectionaliteit. Als je een Nederlander bent, kijk dan ook eens naar Gloria Wekker en haar White Innocence.

Onthoud dit: acties hebben altijd gevolgen. Heus, jouw acties leiden stap voor stap tot de bestrijding van discriminatie, onderdrukking of welk onrecht dan ook. Nogmaals, praat erover. Dat is de eerste stap naar een rechtvaardigere wereld.

KAT BARON
algemeen raadslid
k.baron@usr.vu.nl

kat baron

{ Lees de 4  reacties}

Door Pino de Bruin op 08 juni 2021
Goed, even Kimberlé Williams Crenshaw gegoogled, zij wordt beschouwd als een van de pioniers van de critical race theory. Dat is het gif dat de sfeer op campussen in Noord-Amerika al jaren verpest en bevolkingsgroepen tegen elkaar opzet. Gelukkig is er steeds meer verzet, ook door zwarte Amerikanen. Hieronder de link naar een filmpje over een zwarte moeder die het bestuur van de school van haar kinderen keihard aanvalt. "Look at Me!" https://www.youtube.com/watch?v=KcJS2UJVwMc
Door Walter op 10 juni 2021
Nog een boze moeder die het niet meer pikt dat kinderen wordt aangeleerd dat de politie ‘slecht’ is en moet worden afgeschaft, dat je homofoob bent als je het niet eens bent met de LGBT+ gemeenschap, dat Trump dood moet, dat de terreurgroep Black Panthers aan de goede kant stond, dat communisme de beloofde samenleving is, dat je onderdeel bent van een 'cult' als je in god gelooft, en dat alles, overal, altijd de schuld is van blanken. Want blank zijn is aangeboren fout. En dus gaat ze helemaal los op het schoolbestuur. Episch! https://youtu.be/zxu3wdiXRF0
Door Pino de Bruin op 11 juni 2021
En nog een zwarte moeder die zich verzet tegen critical race theory. "Keisha King, to the State Board of Education: Critical Race Theory "does not teach the truth, unless you believe that whites are better than blacks ... Telling my child, or any child, that they are in a permanently oppressed status because they are black is racist"." https://twitter.com/i/status/1403297459992944642
Door Pino de Bruin op 11 juni 2021
En deze moeder groeide op in Mao’s China en vergelijkt de situatie op haar school met de verschrikkingen van de Cultural Revolution. https://twitter.com/TVPUAC/status/1402698268597948423

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.