11 september 2019

Ongemakkelijk

Ik ben net op tijd voor college en volg de introductie maar half, omdat ik probeer in te loggen op het wifinetwerk, als ik opeens de docent “since this is a Political Science course” hoor zeggen. Wat? Ik hoor op dit moment een antropologievak te volgen. Na al een kwartier in de collegezaal te hebben gezeten, betwijfel ik ineens of ik wel goed zit. Ik tik het meisje naast me aan en vraag of dit Violation of Human Rights is. “Nee”, zegt ze. Wat het wel is, versta ik niet. Maakt ook niet uit. Een beetje ongemakkelijk en haastig pak ik mijn tas weer in.

Bij dit vak ben ik zo te zien de enige witte persoon – heel anders dan in het westerse dorpje bij de kust waar ik vandaan kom

Na die korte detour kom ik eindelijk aan bij zaal NAC 6/310. Eenendertig studenten tel ik in de halve cirkel langs de muren. Om beurten vertelt iedereen over hun achtergrond en die van hun ouders. City College is een cultureel, etnisch en religieus diverse universiteit en bij dit vak ben ik zo te zien de enige witte persoon – heel anders dan in het westerse dorpje bij de kust waar ik vandaan kom. Ik luister naar de mensenrechtenschendingen waar de anderen over vertellen en die ze soms zelf hebben meegemaakt. Het gaat over de sharia in het Midden-Oosten, over hoe zwangere zwarte vrouwen een hoger sterftecijfer hebben, over politiegeweld tegen mensen van kleur in de Verenigde Staten, en over Trump.

Dat Trump alleen maar Noord-Germanen als immigranten in de Verenigde Staten wil, maakt me voor de tweede keer vanochtend ongemakkelijk, zo tussen de studenten met allerlei nationaliteiten en immigratieachtergronden. Ik voel me een beetje misplaatst als ik hoor wat sommige anderen hebben meegemaakt. Plaatsvervangend schuldgevoel bekruipt me. Ik weet dat het goed is dat ik dit hoor. Zo word ik met mijn neus op de feiten gedrukt en hoor ik echt wat er gebeurt in de wereld, maar na dit college lijkt alle slaap die ik deze zomer heb ingehaald teniet gedaan. Mijn eerste college was meteen vrij intens. Moe en warrig ga ik op zoek naar de volgende collegezaal en ik besef dat ik op deze universiteit zoveel meer ga leren dan alleen de collegestof.

{ Lees de  reacties }

Door Jade op 17 september 2019

Hi Murielle,
Wat tof om dit te lezen! Vorig jaar ben ik ook op exchange geweest in New York (CCNY) en had precies dezelfde 'shock'. Het is zo'n waardevolle ervaring om op deze manier les te hebben met zoveel verschillende mensen. Geniet ervan.
Jade

Door Murielle op 21 september 2019

Hi Jade,
Ja, klopt! Ik ben ook erg blij dat ik het kan meemaken op deze manier, ook al was het een beetje wennen. Super leuk dat jij ook naar CCNY was! Als je nog tips hebt, laat maar weten! :)