Popup-Niks-missen-2.png

05 april 2019

Omdat je een vrouw bent

Sinds een jaar of vijf staat er geregeld bij een openstaande vacature dat vrouwen worden aangemoedigd te solliciteren. Dat is geïnspireerd op een verzoek tot een wetsvoorstel bij de Europese Unie in 2012 voor een vrouwenquotum in de top van bedrijven en belangrijke instellingen. Dat ging natuurlijk niet aan de academische sector voorbij. Zeker in de bètawetenschappen is het ook geen overbodige luxe, want volgens de statistieken van het Rathenau Instituut blijft het aandeel vrouwelijke promovendi dat jaarlijks een doctorstitel krijgt vooralsnog rond de 36 procent steken, tegenover 64 procent mannen.

Maar niet iedereen is te spreken over de ontwikkeling om meer vrouwen in hogergeplaatste functies, dan wel in de bètawetenschappen te krijgen (denk aan de opmerkingen van een mannelijke natuurkundeprofessor van Cern in 2018). Het zou werkgevers aanmoedigen vrouwen aan te nemen uit noodzaak om dat quotum te halen, terwijl een bedrijf of instelling er misschien meer baat bij zou hebben om een mannelijke sollicitant aan te nemen die zogenaamd een nèt iets beter profiel heeft.

Het vrouwenquotum heeft ook als doel de kansen op een baan voor beide seksen gelijk te trekken

Er zijn nog veel meer argumenten die worden aangedragen tegen het vrouwenquotum, maar die grote weerstand kan ook zonder irrationele argumenten worden uitgelegd, eenvoudig met een grafiekje. Er is altijd een bepaalde kans dat iemand die ene baan krijgt. In de sectoren waar nu een vrouwenquotum wordt gehanteerd hadden mannen structureel meer kans om die baan te krijgen dan vrouwen. Op het moment dat de kansen voor iedereen worden gelijkgetrokken, is het niet meer dan logisch dat de kans om die baan te krijgen daalt voor een mannelijke kandidaat en stijgt voor een vrouwelijke kandidaat totdat iedereen evenveel kans heeft op die baan. Het vrouwenquotum heeft namelijk ook als doel de kansen op een baan voor beide seksen gelijk te trekken en dat betekent dus een lagere kans van slagen voor het krijgen van die baan voor mannen in vergelijking met een paar jaar geleden. Hartstikke logisch.

Zoals vermeld worden vrouwen in de wetenschap gestimuleerd te solliciteren op hogere academische posities omdat de zogenaamde lekkende pijpleiding (leaky pipeline) jaarlijks aan vele hoogopgeleide vrouwen de wetenschappelijke carrière kost en het moeilijker blijkt om vrouwen aan de top te krijgen. Om te voorkomen dat vrouwen die een hogere academische positie krijgen worden weggezet als ‘excuustruus’, is het zaak te beseffen dat niemand ooit een baan krijgt wanneer die de juiste kwalificaties niet bezit. Daarnaast is het nog niet zo lang geleden dat de kans om een beschikbare hoge functie die te krijgen groter was ‘omdat je een man was’. Het is dus helemaal niet negatief om nu die baan te krijgen ‘omdat je een vrouw bent’.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.