21 oktober 2016

Nu al in tijdnood

Sheffield is een ideale stad om je ‘semester abroad’ door te brengen. Niet te groot, maar ook zeker niet te klein. Geen toeristen te bekennen hier, dat is ook erg fijn.

Een bijkomend voordeel is dat door de Brexit het leven hier relatief goedkoper is dan voorheen. Hoewel de gemiddelde Brit baalt van de Brexit, raakten de Europese internationale studenten enthousiast. Toen afgelopen weekend bekend werd dat de pond nóg gunstiger was geworden, besloten we dan ook om ons geld eens even goed over de toonbank te smijten.

De universiteit lijkt zich voor de Brexit te schamen, aangezien ze ontzettend vaak benadrukken dat alle internationale studenten meer dan welkom zijn. Ik begrijp ze en ik zou me ook schuldig hebben gevoeld, maar mijn portemonnee heeft er in dit geval totaal geen problemen mee. Alles is hier goedkoper dan voorheen, dus dat geldt ook voor stedentrips binnen Engeland. Sheffield is een ontzettend leuke stad, maar ik wil méér zien: ik ben hier tenslotte nu toch. York kan ik al van mijn to-do-lijstje afstrepen en op de planning staan tot nu toe Manchester, Liverpool, Newcastle en Edinburgh. Het zuidelijke gedeelte van Engeland heb ik de weken voor ik in Sheffield arriveerde onveilig gemaakt, dus dat heb ik in ieder geval al gehad!

‘Al gehad’ klinkt trouwens alsof het een straf was om de steden in Zuid-Engeland af te struinen, maar dit was het totaal niet. Het probleem is alleen dat ik (nu al) last heb van tijdsgebrek. Ik hoor je denken: waar hééft ze het over, ze is daar bijna een half jaar! Maar echt, het cliché ‘Time flies when you’re having fun’ is zo ontzettend waar.

Ik hoor je denken: waar hééft ze het over, ze is daar bijna een half jaar!

Van tevoren verwacht je zeeën van tijd te hebben, aangezien je je complete leven opgeeft. Alles wat je in Nederland wel had, heb je hier niet: je werk, familie, sportclubs, je vaste sociale leven en ga zo maar door. Je wordt vanaf de eerste minuut van je semester abroad gedwongen om een nieuw leven op te bouwen, en dit gaat verrassend snel. Alles is in het begin zo leuk en nieuw dat je vrijwel geen tijd hebt om het thuisfront op de hoogte te stellen van je nieuwe leven. Zelfs als de introductieweken achter de rug zijn en je een vaste routine ontwikkelt, kun je het nog steeds druk hebben (ik spreek uiteraard uit ervaring). Dagtripjes naar andere steden, mensen uit Nederland die je komen opzoeken, de stad verkennen met nieuwe vrienden… en dan hebben we het nog niet eens over de studeersessies, het huishouden en verenigingen.

Soms krijg ik van het thuisfront te horen dat rust nemen ook goed is en ik best even een dagje niets mag doen. Dat doe ik ook regelmatig, anders hou ik het natuurlijk niet lang vol. Maar ik heb wel bewust gekozen voor een drukke agenda. Alles eruit halen wat erin zit, noemen ze dat!

{ Lees de  reacties }

Door Je tante Leen op 21 oktober 2016

Leuk om je zo een beetje te volgen, Iris !!