Popup-Niks-missen-2.png

08 september 2020

Niet terug naar normaal, maar naar beter

Het academisch jaar is begonnen en wat voelt het raar. Ik loop het hoofdgebouw van de VU in en ga direct naar het Studentendok. Ondertussen kom ik slechts één of twee mensen tegen, die ook bezig zijn met hun werk en - die net als ik - moeten wennen aan weer op de campus te zijn. Je hoort geen tientallen gesprekken door elkaar en ook niet het geluid van de melk die opgewarmd en afgeklopt wordt bij de koffiecorner.

Ik kan me nog heel goed herinneren hoe enerverend het nieuwe studiejaar begon toen ik vorig jaar in de studentenraad zat. Er gaat dan zowel letterlijk als figuurlijk een nieuwe wereld voor je open als studentenraadslid. Je neemt deel aan de opening van het academisch jaar, je maakt fysiek kennis met alle diensten van de VU, je mederaadsleden zijn het grootste deel van de tijd ook op kantoor te vinden en als je iemand van de organisatie even snel nodig hebt, kun je meestal direct langsgaan. Zoek je juist een wat rustigere plek om te werken, dan is er bij de ambtelijk secretaris altijd wel een plekje vrij.

Die fijne drukte is dit jaar volledig vervangen door een onheilspellende stilte en afstand. Een afstand die jammer genoeg niet alleen fysiek is, maar ook mentaal.

'Ik hoop dat de vraagstukken over studentenwelzijn en -betrokkenheid nu eens stevig getackeld worden'

De ontwikkelingen in deze crisisperiode blijven onzeker. Dit geeft veel studenten een gevoel van onmacht. Bovendien lijkt het einde van de crisis nog lang niet nabij en zijn veel studenten digimoe.

De universiteit heeft al enkele stappen gezet: ze biedt hybride onderwijs – blended learning: (digitaal en fysiek) aan waar het nodig is. Ik hoop dat we deze ontwikkeling niet alleen zien als noodzakelijk en tijdelijk, maar ook dat het onze blik verandert omdat het onderwijs van de toekomst dat van ons vraagt. En dat de vraagstukken over studentenwelzijn (op afstand), innoverende onderwijsvormen (die kwaliteit waarborgen en die niet per se op de campus plaatsvinden), en vraagstukken rondom studentenbetrokkenheid nu juist door deze crisis eens stevig getackeld worden.

Ik hoop als raadslid daar mijn bijdrage aan te kunnen leveren.

Soukaina Abouhssen, vicevoorzitter
s.abouhssen.usr@vu.nl