04 november 2016

'Niet over Brexit, alsjeblieft'

Aangezien ik in Engeland studeer, hoef ik geen andere taal te gebruiken dan het Engels om te kunnen communiceren. Maar het gebruiken van een vreemde taal kan ook een uitdaging zijn. Zo denken sommige Britse studenten in Sheffield er ook over. Via mijn Britse huisgenootje – die Nederlands studeert – ben ik terechtgekomen bij de sectie Nederlands op de universiteit. Blijkbaar zijn er behoorlijk wat Britten die het Nederlands een ‘aangename en fijne taal vinden’ en dit graag willen leren.

Ik geef daarom vrijwillig les aan Britse studenten die ontzettend enthousiast zijn over het leren van vreemde talen. Samen met andere Nederlandse ‘Erasmusassistenten’ geef ik conversatielessen en tandem-uren (één-op-ééngesprekken) aan de Advanced-groep Nederlands. Tijdens de conversatielessen is de sfeer vooral informeel en gezellig. Naast discussies over zware politieke onderwerpen, praten we – uiteraard – ook over frikandellen, tulpen en wiet. Een groot gedeelte van de advanced-groep is zelfs op uitwisseling geweest naar Nederland. Ze vertelden dan ook vol trots dat ze elke dag met de fiets naar school gingen, veel drop hadden gegeten en Sinterklaas hadden gevierd.

Hun enthousiasme over ons kleine kikkerlandje verbaasde me oprecht. In tegenstelling tot de rest van de bevolking zijn ze erg Europees georiënteerd. De meeste van hen studeren daarom drie of vier talen tegelijk: te bizar voor woorden.

Deze Britse studenten vinden het oprecht jammer dat het straks moeilijker wordt om terug te keren naar Nederland

Hieruit blijkt dat de jonge generatie in Engeland botst met de oudere generatie. Toen wij – nieuwsgierig Nederlands als we zijn – vroegen naar wat zij van Brexit vonden, kregen we diepe zuchten als reactie. Ook tijdens de tandem-uren merk ik dat ze not amused zijn over dit politieke schandaal. Ze vinden het oprecht jammer dat het straks moeilijker wordt om terug te keren naar Nederland (wat ik uiteraard begrijp).

De ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden deelt die mening. Hij gaat op dit moment langs bij diverse universiteiten in heel Engeland om geld te steken in het leren van de Nederlandse taal. Sheffield was vorige week aan de beurt, en het was absoluut een inspirerend congres. ‘Laten we het alsjeblieft niet over Brexit hebben vandaag, dat doe ik al genoeg’, was zijn eerste zin. Zijn boodschap was duidelijk: hij vond het prachtig dat de universiteit Nederlands aanbiedt en dat Britse studenten dit willen leren. Ik ben het volledig met hem eens. Wij helpen de Britse studenten met het Nederlands, zij helpen ons met het verbeteren van ons Engels. Een ideale win-win situatie. We beginnen een best hechte groep te worden met z’n allen, omdat het uitwisselen van elkaars taal en cultuurverschillen simpelweg een van de leukste dingen is die er bestaat.