22 februari 2019

Niet bezwijken onder de druk

Door bezuinigingen op het hoger onderwijs is, kort door de bocht, de basisbeurs van ons afgepakt. Wij studenten zijn massaal gaan lenen, thuis blijven wonen om geld te besparen en onze kansen op een hypotheek lijken verkeken. We voelen de druk om nominaal te studeren en gaan dus geen bestuursjaar meer doen, hoewel we ook de druk voelen om aan ons cv te werken.

‘Onderzoek ISO: student in de stress door lening’, kopt Het Parool. Bijna elke student herkent het gevoel van lichte paniek wanneer die inlogt op DUO. Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven vindt echter dat niet alle stress die studenten ervaren, is toe te schrijven aan de studieschuld. Hoewel het verband tussen de studieschuld en studentenstress echt niet meer te ontkennen is, heeft de minister wel gelijk dat dit niet de enige oorzaak kan zijn: het is een opeenstapeling van factoren. En dat maakt het probleem juist zo complex en moeilijk aan te pakken. Ook op het niveau van de universiteit, want dit probleem overstijgt de instelling. Wat de universiteit wél kan doen, is het onderwerp bespreekbaar maken en ervoor zorgen dat studenten met deze problemen ergens terechtkunnen. Hier werken veel mensen binnen de VU gelukkig hard aan.

Ook als studentenraad proberen wij ons steentje bij te dragen: we houden in de gaten of de wachtrijen voor de studentenpsychologen niet te lang worden en hebben mede gezorgd voor de nieuwe tegel ‘advies en begeleiding’ op VUnet.

We zijn trots op het feit dat dinsdag 14 mei het toneelstuk ‘Time Out!’ gespeeld zal worden in cultuurcentrum Griffioen. Dat zal hopelijk op een luchtige manier de dialoog aanwakkeren over de druk die studenten ervaren.

We hopen dat de oorzaken van de stress ooit écht aangepakt zullen worden en we staken mee tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs.
Maar in de tussentijd houden wij ons, samen met vele anderen, vooral druk bezig met de gevolgen ervan. En met onze eigen studieschuld natuurlijk.

Rosanne Molendijk
algemeen raadslid