Popup-Niks-missen-2.png

12 februari 2018

'Nienke, ik heb bacteriën laten vallen, is dat erg?'

"Oké, dus er zijn geen vragen over de experimenten van vandaag? Dan kunnen jullie wat mij betreft meteen aan de slag, succes!"
Woensdagochtend, 9 uur, 20 studenten in labjas lopen om me heen en zetten hun spullen klaar. Ze hebben zelf een planning gemaakt, weten waar alle oplossingen, bacteriestammen en steriele pipetten staan, en gaan zelfstandig  experimenten uitvoeren. Praktisch bezig zijn en tegelijkertijd leren over biologische principes. Een baan als onderzoeker heeft me nooit getrokken, maar als docent vind ik zulke dagen fantastisch.

"Nienke ik zie helemaal niks, m’n experiment is mislukt!", roept een student van twee tafels verderop. Ik kijk naar een plaat die volgegroeid is met bacteriën en constateer: "Dat is preciés de uitkomst die ik zou verwachten." Een groepje studenten komt eromheen staan en begint te discussiëren over bacteriestammen, gram-positiviteit, virussen en actief metabolisme. Perfect leermoment.

Mensen het ruikt hier naar verbrand haar!

“Mensen het ruikt hier naar verbrand haar, zorg echt dat je voorzichtig werkt." Een jongen loopt rood aan en zegt beschaamd: "Shit, ik wilde heel precies en aseptisch werken, maar misschien moet ik toch een beetje afstand houden van de vlam.” Tegelijkertijd laat iemand een fles alcohol vallen en krijg ik twee vragen: "is chloroform eigenlijk gevaarlijk?" en "Ik heb bacteriën over m’n labjournaal laten vallen, is dat erg?"

Na een lange dag pipetteren, bacteriën kweken, groeisnelheden meten, schimmels beënten en vooral veel nadenken, zijn de studenten iets minder energiek, een hoop kennis en ervaringen rijker en nog steeds enthousiast. We bespreken de uitkomsten van de experimenten en ik heb nog nooit zo veel 'Ohhhhh dus DAAROM!' en 'NU SNAP IK HET!' en 'dát klinkt logisch!' gehoord.

Overigens, niemand heeft het haar écht in de fik gestoken, het flesje met chloroform was minder eng dan het klinkt (er zat een beschermende laag overheen), en ook de bacteriën zijn niet echt gevaarlijk. We werken volgens de ML-1 veiligheidsregels, waar iedereen zich netjes aan hield. De dingen die mis gingen, bestempelen we vandaag vooral als leermomenten.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.