12 november 2015

Nachttrein naar Xi’an

Beijing West Railway Station. Overal waar ik kijk, lopen mensen met koffers en tassen. Terwijl ik bedenk dat ik niet vaak zo veel mensen bij elkaar gezien heb, zie ik opeens een brommer door het station rijden. Ik kijk hem verbaasd na en word daardoor omver gelopen door iemand rechts van me. In de tussentijd komt er een bedelaar op me af. Uit een winkeltje waar ‘lottery’ op staat, rent een schreeuwende man naar buiten. Zelfs na meer dan twee maanden kan China behoorlijk overweldigend zijn.

Na even zoeken vonden we de nachttrein naar Xi’an. We hadden ‘hard sleeper’-tickets, wat betekent dat je in een open hokje slaapt met zes bedden. We zaten in dezelfde coupé als de bejaardenclub van Beijing (denken we), die het eerste uur met z’n allen tegelijk in het Chinees tegen ons aan hebben gepraat. Twee Nederlandse meisjes in de trein, dat is blijkbaar even wennen. Gelukkig wende het inderdaad. Om 22.00 uur ging het licht uit en lagen ze allemaal te snurken. Oordopjes hebben me gered!

Het terracottaleger is niet eens het leukste in deze stad

Xi’an is bekend vanwege het terracottaleger, dat een eindje buiten de stad te bezichtigen is. Toch vond ik dat niet het leukste aan de stad. Het leukste vond ik de moslimwijk in het centrum van Xi’an. Allemaal smalle straatjes met talloze eetkraampjes, souvenirs en muziek. Kebab, dumplings, gefrituurde banaan… Ik was erg gelukkig in deze wijk.

Terug namen we de snelle trein, die er vijf uur over deed in plaats van twaalf. We besloten elke stad waar we stopten te googelen, om te kijken hoe veel mensen er woonden. Ooit gehoord van Zhengzhou, Xinxiang, Anyang en Handan? Waarschijnlijk niet. Ik had er ook nog nooit van gehoord. De steden hadden in elk geval één ding gemeen: allemaal meer dan vijf miljoen inwoners…

hits 15

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.