Popup-Niks-missen-2.png

07 december 2020

'Naar de longen luisteren, dat maakt mijn studie echt'

Mijn Eerste Hulp-theorietoets heb ik net gedaan, en dat ging goed. Als ik straks ook mijn praktische toets haal, krijg ik een uitgebreid EHBO-certificaat. Dat is natuurlijk erg handig voor een geneeskundestudent, maar ook gewoon voor mij als persoon. Je weet maar nooit wat er gebeurt. Ik heb nu nog drie praktijklessen, daarin oefenen we met de stof én de handelingen. In een voortgangsboekje houden ze bij hoever je bent gekomen.

De andere Eerste Hulp-lessen gingen allemaal online. Dat vond ik wel jammer, maar ja, het is niet anders. Het liefst zou ik meer praktijklessen willen hebben, zoals in het lab of in de snijzaal. Ik mis nu ook de sociale en de communicatieve vaardigheden die je in werkgroepen wel traint. Maar ik weet eigenlijk ook niet wat ik mis, want ik weet niet hoe studeren was vóór corona. Ik hoop gewoon dat het over een jaartje weer normaal is, dan werk ik gewoon dubbel zo hard om de praktische vaardigheden in te halen.

Maar ik weet eigenlijk ook niet wat ik mis, want ik weet niet hoe studeren vóór corona was

We hadden onlangs een practicum met lichamelijk onderzoek. We moesten bij elkaar onderzoek doen, zoals de ruggenwervel controleren of naar de longen luisteren. Wij kunnen dat allemaal nog niet, en daardoor is dat extra spannend. Ik vind het ook echt heel leuk om te doen, want dit is wat de studie echt maakt.

Ik zou volgend jaar wel in een ziekenhuis willen werken. Gelukkig heb ik nu ook al werk waar ik veel van kan leren. Ik werk namelijk bij een bedrijf in de gezondheidszorg. Daar zit ik vooral achter mijn laptop; ik schrijf rapporten en werk aan documenten. Met drie andere jongeren werk ik samen. Wij helpen oudere mensen met dingen die zij vaak niet goed begrijpen, zoals sociale media, Word of Excel.

TEKST: ROOS VAN LEERDAM, STUDENT-REPORTER