Popup-Niks-missen-2.png

31 januari 2018

Mooier

Er kwam een jongen naar me toe die zei: “Met je haar los ben je veel mooier!” Ik dronk koffie met een vriendin en mijn haren vast. “Wat?” vroeg ik. De jongen lachte. “Ja, sorry”, zei hij, “maar ik zat net vanaf daar een beetje naar je te kijken en ik denk dat je mooier bent met je haar los.” Mijn vriendin en ik keken elkaar even aan. “Het is gewoon een tip”, zei de jongen. “Doe ermee wat je wilt.” Daarna ging hij weer naar zijn eigen tafeltje en liet mij met mijn niet-losse haren achter. Toen ik later nog eens zijn kant op keek, zwaaide hij opgewekt. 

In de tram kwam een man tegenover me zitten. Hij zei iets, het duurde even voor ik dat doorhad, want ik heb een hekel aan het ov en daarom luister ik altijd heel boos heel harde muziek als ik er toch mee moet reizen, bovendien, zo hoorde ik de tweede keer dat hij iets zei, toen ik mijn muziek had gepauzeerd en mijn oordopjes uitgetrokken, sprak hij tegen me in het Frans. “Sorry, dat spreek ik niet”, zei ik en ik deed er nog een poging tot je ne sais parles pas et cetera achteraan. Er volgde een gesprek in het Engels, de man wilde weten welke musea de moeite waard zijn en waar hij in Amsterdam het best kan eten. Bij het Museumplein moest de man eruit, hij stond op. “It is a shame”, zei hij, “you would have been much more beautiful if you were French.”

'You would have been much more beautiful if you were French'

Die avond vraagt een vriend of ik kritisch naar zijn artikel kan kijken, dus dat doe ik. We zitten op café. Ik zeg dat het middenstuk niet lekker loopt, grammaticaal niet alles in orde is, de resultaten niet kloppen en het mooier is als hij de slotalinea helemaal schrapt.
De vriend lijkt niet blij met de kritiek, hij zegt: “Jij bent altijd zo hard in feedback geven.”
“Je wilt toch dat ik kritisch naar je stuk kijk?” vraag ik.
Hij haalt zijn schouders op. “Ik denk gewoon dat je er meer aan hebt als je constructieve feedback geeft.”
“Dat ík daar meer aan heb?”
“Ja”, zegt de vriend, “Wat maakt mij het nou uit dat jij het mooier vindt als ik de slotalinea schrap.”
“Je vraagt toch om mijn mening?”
“Het is gewoon een tip”, zegt de vriend, “doe ermee wat je wilt.” 

De barman komt onze biertjes brengen. Hij zet mijn biertje op tafel, hij zegt: “Schat, niet zo boos kijken. Je bent veel mooier als je lacht.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.