Popup-Niks-missen-2.png

27 oktober 2020

Michael Jackson

Op mijn basisschool hield een meisje haar spreekbeurt over Michael Jackson. Ze haalde fel uit naar zijn critici, met een haast religieus fanatisme dat je eigenlijk alleen maar bij minderjarige fans ziet. Michael deed niet aan plastische chirurgie, hij had een zeldzame huidziekte. Hij voelde zich een kind vanbinnen en mensen vonden dat raar. Uit jaloezie brachten ze leugens de wereld in. Ze sloot af met de videoclip van Earth Song, een activistisch nummer over moeder aarde. Hij was dus een goed mens; men deed hem groot onrecht aan. Case closed.

Michael Jackson is nog veel in het nieuws voor iemand die al meer dan tien jaar dood is. De hevigheid van de gevoelens die hij oproept is hetzelfde als vroeger, maar de insteek is veranderd.

Als er een nummer van Michael Jackson gedraaid wordt, gaat Alma Mathijsen uit protest op de grond liggen

In een interview met VPRO mondo zegt schrijver Alma Mathijsen dat ze bij huisfeestjes uit protest op de grond gaat liggen als er een nummer van Michael Jackson gedraaid wordt. Woorden kunnen moeilijk beschrijven hoe grappig ik dit vind. Dan sta je dus in een woonkamer te praten wanneer er plotseling een vrouw voor je voeten komt liggen. Ze zegt niets en staart naar het plafond. Je gesprekspartner kijkt je vermoeid aan en zucht: “O ja, dat is Alma, we moeten even iets anders opzetten.”

Ik ken Alma niet, maar ik heb wel vrienden die bij de zelfscankassa van Albert Heijn groenten stelen “omdat het een multinational is die zijn werkers uitbuit en nog plofkippen verkoopt en er bestaat geen ethische consumptie onder het kapitalisme” enzovoort, terwijl ik denk dat ze het gewoon spannend vinden om een courgette in hun tas te stoppen zonder hem af te rekenen.

Ik vraag me weleens af waarom sommige activisten echt de vermoeiendste mensen op deze aardbodem kunnen zijn. Volgens mijn theorie is dat hun functie. De eigenschappen die hyperprincipiële mensen moeilijk in de omgang maken, zorgen juist dat ze goed op de barricades kunnen staan. In een situatie waar je onrecht wilt bestrijden, kun je eenvoudig weg niet makkelijk en meegaand zijn, want dan word je aan de kant geveegd.

Ik ben bang dat er echt veel moet gebeuren voordat ik Dangerous bij het vuilnis zet, maar wat ik zeker weet is dat wanneer Alma Mathijsen en het meisje uit mijn basischool het samen over Michael Jackson hebben, het gesprek geen seconde over muziek zal gaan. Dat staan hun principes niet toe.

{ Lees de 0  reacties}