Popup-Niks-missen-2.png

16 maart 2021

'Met alleen een genderneutrale wc ben je er nog niet'

"Het is soms zo vervelend als je begint aan een nieuw vak dat slecht georganiseerd is, vooral nu alles online is. We hebben natuurlijk veel minder contact met vakdocenten. In live colleges kun je veel makkelijker de docent aanspreken als je vastloopt. Natuurlijk kun je altijd wel een e-mail sturen, maar dat is toch anders. Vaak vraag ik het dan maar in de groeps-chat van mijn studie.

Ik vind het ook wel leuk dat we daar vaak discussies hebben. Zo hadden we het laatst over de genderneutrale wc op onze vierde verdieping. Daar hebben we ook een hele Zoom-meeting aan gewijd. Heel goed natuurlijk dat de VU meer inclusief wil zijn, maar ze heeft het een beetje gek aangepakt. Ze hebben nu van de vrouwen-wc een genderneutrale wc gemaakt.

Bereik je inclusiviteit door het naambordje van de wc te veranderen?

De Zoom-discussie begon met de vraag of het oneerlijk zou zijn dat mannen nu wel een eigen wc hebben en vrouwen gebruik moeten maken van het genderneutrale toilet. Maar de discussie liep uit in het bredere onderwerp van gender, inclusiviteit en de ontwikkelingen op dat gebied. Dat is eigenlijk een interessanter onderwerp dan de wc. Want het enige wat de VU nu heeft gedaan, is het naambordje van de wc veranderen. Heb je daarmee inclusiviteit bereikt? Met alleen een wc ben je er nog niet.

Toch vind ik het wel een goede eerste stap. Net zoals het gratis verstrekken van menstruatieproducten. Volgens mij was daar dan weer kritiek op dat er geen menstruatiearmoede zou zijn onder VU-studenten. Maar ja, je ziet toch dat er helaas veel studenten zijn die zich door het leenstelsel diep in de schulden steken om hier een opleiding te kunnen volgen. Wat weten wij nou over de financiële situatie van studenten? Ik kan me wel voorstellen dat je je als menstrueerder gehoord voelt."

DOOR ROOS VAN LEERDAM, STUDENT-REPORTER