Popup-Niks-missen-2.png

27 mei 2020

'Mentaal gezien voel ik me zelfs beter door de crisis'

 

"Alles begint nu een beetje normaler te voelen. Ik ga weer wat meer naar buiten, spreek zo nu en dan live met vrienden af, en het online studeren begint ook te wennen. 

Dat was afgelopen tijd wel anders. Ik woon in een huis met twintig studenten. Tijdens de eerste coronaweken hadden we afgesproken om, op onze ouders na, met niemand af te spreken. Het is best pittig om met zoveel mensen op elkaars lip te zitten. Je merkt dat mensen toch prikkelbaarder zijn en meer op elkaar vitten. Maar gelukkig kwamen we er altijd uit door erover te praten. We zijn als huisgenoten zelfs naar elkaar toegegroeid. Iedere week organiseerden we wat leuks, zoals karaoke, quiz of dansen. Zo konden we toch een beetje ontladen. 

Superfijn weerzien

Nu Nederland de regels versoepelt, doen wij dat natuurlijk ook. We mogen allemaal weer onze beste vrienden zien. Eerst dacht ik: als je die anderhalve meter aan moet houden, kun je net zo goed facetimen. Maar ik heb steeds meer behoefte om mijn vrienden in het echt te zien. Superfijn dat dat weer kan. 

Gedwongen bewuster leven

Met mijn gezondheid gaat het gelukkig goed. Ik heb diabetes, dus officieel behoor ik tot de risicogroep. Toen het virus in Nederland uitbrak, heb ik wel met mijn arts gebeld om te checken in hoeverre ik me zorgen moest maken. Zij stelde me al snel gerust. Op de diabetes na ben ik hartstikke gezond, en omdat ik ook jong ben, zullen de consequenties voor mij niet zo erg zijn. Mentaal gezien heeft corona er zelfs aan bijgedragen dat ik me beter ben gaan voelen. Ik vind het eerste jaar als student best stressvol en zat daardoor niet altijd lekker in mijn vel. Doordat ik nu thuis zit, heb ik ook meer tijd om alles te verwerken. Voor de crisis vlogen de dagen voorbij, en nu leef ik – weliswaar gedwongen - bewuster. Ik neem meer tijd voor kleine dingen en geniet daardoor ook meer. 

Negatieve berichten onterecht

Ik ben trots op hoe wij als jongeren met de crisis omgaan. Als ik om me heen kijk, doet iedereen echt z'n best. Soms lees je negatieve berichten over het gedrag van studenten. Ik herken me daar totaal niet in. En je moet het ook niet moet onderschatten: die anderhalve meter afstand houden in een studentenhuis. Dat is best lastig. Het is nu eenmaal klein en er wonen veel mensen. Als je met een aantal een biertje drinkt en een muziekje opzet, lijkt het al gauw een feestje, terwijl je je eigenlijk gewoon netjes aan de regels houdt. 

Stress van online surveillanten

Het online studeren gaat ook steeds beter. Deze week heb ik voor de tweede keer vanuit huis tentamens gemaakt. Je zit in een totaal andere omgeving dan normaal, maar je moet je toch gedragen alsof je normaal tentamen doet. De tentamens maak ik via een speciaal programma, waarbij surveillanten op je scherm kunnen controleren of je niet stiekem antwoorden aan het opzoeken bent. Ook zet je een webcam aan ter controle. Als je te lang wegkijkt, kunnen ze dat interpreteren als een vorm van afkijken. Dat geeft mij wel extra stress. Vanaf mijn bureau heb ik uitzicht op het raam, dus ik kijk automatisch veel naar buiten als ik aan het nadenken ben. Een uur van tevoren ruim ik mijn kamer al op voor een echte tentamensetting. Ik zet een glaasje water neer en vraag mijn huisgenoten of ze stil willen zijn. Dat werkt prima, al doe ik mijn tentamens nog steeds liever live."

DOOR VERA MOERS

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.