Popup-Niks-missen-2.png

18 november 2016

Massaal de straat op in Korea

Te midden van een eindeloze metropool als Seoul is het altijd fijn een oase van rust te vinden. Daarom bezoek ik graag paleizen in het centrum. Paleizencomplexen als Gyeongbokgung, dat uit de 14de eeuw stamt, staan in direct contrast met de moderne wereld eromheen. Nog geen tien meter van de middeleeuwse muren zie je al verscheidende wolkenkrabbers. Maar het hof rondom het paleis is zo groot dat het binnen rustig en kalm is. Je begeeft je werkelijk in een andere tijd.

Het was rond etenstijd dat ik het paleis verliet op zoek naar een lekker avondmaal. Met een hongerig gevoel liep ik langs de traditionele wachten en onder de megalomane poorten door. Ver kwam ik niet. Tot mijn grote verbazing was de hele weg afgesloten door honderden geparkeerde politiebussen. En dan heb ik het niet over politiebusjes zoals wij die in Nederland kennen maar van die grote tourbussen waar klas 4 en 5A tot en met F inclusief juf Anja en Marjolein in passen. Dit soort obstakels heeft alleen niet het gewenste effect op mij, ze triggeren mij alleen maar. Ik kon maar niet aan de gedachte ontsnappen dat er achter deze file van bussen wel iets heel interessants moest plaatsvinden. Een staatsbezoek? Zo’n overdreven K-pop-concert? Goedkope hotdogs? Mijn verbeelding draaide overuren.

politiebussen in Seoul

De straten waren gevuld met honderdduizenden woedende Koreanen

Ongeveer 76 bussen verder kwam de bussenslurf eindelijk aan een einde. Ik kon oversteken en deelde het zebrapad met een peleton agenten, volledig gekleed in gevechtsuitrusting. Het leken wel stormtroopers (zie Star Wars). In de verte klonk plotseling een woedende kreet, die direct beantwoord werd met het gejoel van duizenden stemmen. Ik volgde het gerommel. Naast mij liep nu ook een groep dames in traditionele Koreaanse jurken. Zij hadden duidelijk ook het paleis bezocht en begaven zich nu tussen de wolkenkrabbers.

Het werd alsmaar drukker en het duurde niet lang voordat de Koreaanse prinsessen uit mijn zicht waren verdwenen. De agenten hadden zich echter verhonderdvoudigd. Ze leken een stuk nerveuzer en ik begreep waarom: de straten waren gevuld met honderdduizenden woedende Koreanen. De enorme mensenmassa was werkelijk overweldigend en deed de beelden van de anti-Trump-demonstraties verschrompelen tot die van een overdreven polonaise. Zo ver als ik kon zien, zag ik mensen.

Sjamanistische rituelen hebben al sinds de oudheid invloed op de Koreaanse samenleving

De Koreanen protesteren al geruime tijd tegen hun huidige president Park Guen-Hye. Zij was al niet populair vanwege verschillende corruptieschandalen, maar sinds aan het licht kwam dat zij een extreem nauwe band heeft met een bekende sjamanistische Koreaanse leider (in de Nederlandse media vaak foutief afgeschilderd als een sekteleidster) gaan de Koreanen massaal de straat op. Weer werd ik herinnerd aan de contrasten tussen oud en nieuw binnen mijn gastland. Alhoewel de meeste Koreanen christelijk of boeddhistisch zijn, hebben sjamanistische rituelen al sinds de oudheid invloed op de Koreaanse samenleving. Toch blijft dit aspect van de Koreaanse samenleving tot op de dag van vandaag taboe.

Dat werd het best omschreven door de Koreaans-Amerikaanse schrijver Minsoo Kang, die schreef dat zijn land zich in twee werelden begeeft. Zuid-Korea is een moderne wereld, gevuld met wolkenkrabbers en een indrukwekkend metrostelsel, waar technologische doorbraken aan de orde van de dag zijn. De andere wereld is mystiek. Geplaagd door haar bloedige verleden. Deze wereld zit vol met spookverhalen en waarzeggerij. Een wereld waarin rijke zakenmannen de graven van hun voorouders verplaatsen in de hoop op een voorspoedige carrière.

Eenmaal terug in mijn kamer besefte ik dat Minsoo Kang gelijk heeft. Korea is een magisch land.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.