28 januari 2019

Mannenquotum bij psychologie

It’s a man’s world” hoor je nog weleens op de universiteit. Maar als ik tijdens mijn colleges de zaal inkijk, moet ik veel moeite doen om een man te ontdekken. Psychologie is een vrouwenstudie, bijna 80 procent van de studenten is vrouw. Niemand lijkt zich daar zorgen om te maken, maar het is een slechte ontwikkeling. We doen als universiteit en maatschappij terecht veel moeite om meer vrouwen naar de bètawetenschappen te lokken. Maar recent onderzoek laat zien dat deze inspanningen weinig impact hebben. Psychologen vergeleken het percentage vrouwelijke studenten in de bètawetenschappen in 67 landen en trokken een opmerkelijke conclusie. Hoe hoger een land scoort op seksegelijkheid, des te kleiner het aandeel vrouwen in de bètawetenschappen. De verklaring voor deze ‘gendergelijkheidsparadox’ ligt volgens het onderzoek aan de grotere welvaart in landen met meer seksegelijkheid. Daardoor ervaren vrouwen minder economische noodzaak om een studie met goede economische vooruitzichten te doen (zoals techniek) en kiezen ze een opleiding die ze inhoudelijk het interessantst vinden. Psychologie bijvoorbeeld. Deze verklaring wordt ondersteund door onderzoek naar sekseverschillen in interesse. Vrouwen hebben gemiddeld een sterkere voorkeur voor beroepen die om menselijke relaties draaien: zorg of onderwijs. Waarom zou het goed zijn dat meer mannen psychologie studeren? Mannen doen het op allerlei criteria gemiddeld een stuk slechter dan vrouwen, denk aan lichamelijke gezondheid, verslaving, studie-uitval, zelfdoding en geweld.

De Amerikaanse psychologenvereniging publiceerde onlangs richtlijnen om specifieke mannenproblematiek beter te herkennen. Zij wezen vooral op het gevaar van toxische mannelijkheid, typisch mannelijke eigenschappen als agressie, dominantie en machogedrag die nadelig zouden zijn voor zichzelf en de maatschappij. Ik juich dit initiatief toe, mits er ook genoeg oog is voor positieve mannelijke eigenschappen als zelfcontrole, competitiedrang, vastberadenheid, zelfvertrouwen en hoffelijkheid. Om jongens die worstelen met hun masculiene identiteit te kunnen helpen, zouden ze het vak psychologie moeten opnemen in het middelbareschoolcurriculum. Een mannenquotum van 40 procent voor psychologie aan de VU zie ik ook wel zitten. Dan moeten we psychologie wel aantrekkelijker maken voor de gemiddelde man, dus meer nadruk leggen op de technische kanten ervan, zoals de neurowetenschap, HRM-analytics en psychometrie.

{ Lees de  reacties }

Door arno suter op 26 juni 2019

ik ben het eens met u aanbeveling om het vak psychologie onderdeel te laten zijn van de middelbare school opleiding met de aantekening dat dat dan moet worden doorgetrokken naar het vmbo. Dit vindt ik omdat ik werkzaam ben in het groenonderhoud van de gemeente Amersfoort. dit is over het algemeen een beroep dat door mannen wordt uitgeoefend.
Ik ben zelf 54 jaar maar krijg te maken met jongens van soms 16 a 17 jaar die of stage komen lopen of geplaatst zijn van uit een uit een opleiding voor mensen met gedrags problemen.
het lijkt er af en toe op dat men vanuit de maatschappij vindt dat de groenvoorziening een wel heel geschikte plek is voor jongens met problemen.
jonge jongens die nog aan het uitvinden zijn wat ze precies willen in het leven hebben er veel aan als er met hen praat wordt over waar ze veel plezier aan beleven en wat ze goed kunnen, en vinden vertoning van empathie en invoelingsvermogen eigenlijk heel fijn ondanks dat ze vaak stoer gedrag vertonen.En ze vinden het een hele fijnen ervaring als dat door een ouder man getoond wordt. dat zullen ze niet zeggen maar in de loop van de samenwerking merk ik dat iemand daardoor beter in zijn vel komt te zitten.
want zoals u al zegt mannen praten niet, maar dat doen ze dus ook niet met elkaar. ik ervaar dat als een gemis.
Ik ben het zelf wel gaan doen en mij helpt het. en dat hoeft niet specifiek met een vrouw te zijn. ik heb daarin als man zijnde ook mijn kwaliteiten.
en het is fijn als die erkent worden.
In allerlei opzichten ben je het voorbeeld inclusief je gedrag naar vrouwen toe.
daar kijkt een jongen naar en kopieert het als zijnde mannelijk gedrag.
het is mooi als je dan ook het voorbeeld kan zijn van invoelendheid betrouwbaarheid
en empathie. dan heeft hij dat ook gezien.en daar enig zins al een aanzet toe krijgen op school is heel belangrijk.
Nog mooier is dat als dat door een leraar gebeurt.
en dat is voor meisjes ook heel fijn.