07 december 2015

Maffiabaasje

Terwijl ik moet beginnen aan mijn laatste papers, ben ik ondertussen bezig met vluchten boeken en visa regelen. Nog een paar weken en dan vertrek ik naar Zuidoost-Azië om daar een maand te reizen. Daar heb ik natuurlijk veel zin in, maar het geeft ook een dubbel gevoel. Het betekent namelijk dat ik wegga uit Beijing.

Meestal wanneer je verhuist, is het voor een langere periode. Je leert je omgeving kennen, investeert in nieuwe vrienden en bouwt een nieuw leven op. Dat is eigenlijk wat ik hier de afgelopen maanden ook gedaan heb. Maar net nu het allemaal gewend is en ik het idee heb dat ik Beijing leer kennen, is het alweer bijna voorbij. Ik ben bevriend geraakt met allerlei mensen die zich straks weer over de hele wereld verspreiden. Dat kon ik natuurlijk van tevoren weten, maar nu het dichtbij komt is het toch een raar idee. Ik probeer maar naar de positieve kant te kijken: ik heb straks in allerlei leuke steden een lokale gids en logeeradresje.

Mijn Nederlandse vrienden hebben nu een equivalent
rondlopen in China.

Maar goed, de komende weken bevind ik me gewoon nog in Beijing. En ik maak hier nog steeds nieuwe dingen mee. Vorige week ging ik met een Canadees meisje mee naar haar vrijwilligerswerk: lesgeven aan Chinese kinderen in een buitenwijk van Beijing. De kinderen moesten zich voorstellen en vertellen over hun droombaan. Alle kinderen wilden graag een Engelse naam, die wij aan ze mochten geven. Best grappig om zomaar namen te mogen uitdelen. Mijn Nederlandse vrienden hebben nu een equivalent rondlopen in China. Overigens was er één jochie dat een verhitte speech hield in het Chinees, waarna alle kinderen begonnen te klappen. Wat bleek? Hij wil later maffiabaas worden. We waren een beetje bang dat we de nieuwe Mao Zedong gevonden hadden.