Popup-Niks-missen-2.png

17 mei 2016

Lucky Ritchie, the 80-year old gangster

Humans of Boston (2)

Tijdens een Paasdiner ontmoette ik Ritchie van in de 80. Een Bostonian, born and raised. Ik hoefde niets te vragen. Ritchie ging op een stoel zitten en vertelde verhalen. Over Boston. Jaren ’60. Toen  de misdaad floreerde...

“Het was in de sixties. Hij – daarmee bedoel ik LB, Larry Baione * - was een leningverkoper, een shylock [woekeraar]. Ging op de stoep zitten, lolly’s verkopen aan kleine kinderen. Ondertussen brak zijn partner in en roofde alle huizen in de straat leeg. Er waren elke dag vuurgevechten. Maar ik ben nooit door een kogel geraakt.”
Lucky Ritchie.

“Chase, een vriend van me, kreeg ruzie met LB. Hij werd zo bont en blauw geslagen met een honkbalknuppel dat je hem niet meer herkende. Hij kon niet meer naar huis. LB zocht hem. De cops zochten hem ook. Iedereen zocht hem. We brachten  hem naar Lunenburg. En iedereen vroeg: “Waar de fuck is Chase?!” En wij zeiden tegen elkaar: “We moeten Chase hier wegkrijgen.” We verborgen hem weken in New Jersey tot het veilig was. Ik bracht af en toe wat eten. Maar nee, ze kwamen er nooit achter dat ik hem verborgen had. Niet LB. Niet de cops.”
Lucky Ritchie.

“Of ik zelf in gevaar ben geweest? We hielden bokswedstrijden in de ouwe fabriek, illegaal natuurlijk. Drie dollar kostte het per sukkel als je verloor. Vijf dollar per sukkel kreeg je als je won. Toen ik alles won, was het nog leuk, maar then I got my ass kicked. Maar nee, ze hebben me nooit betrapt."

'That’s it, dacht ik, I’m going to jail'

“Dat was allemaal in North End, mijn wijk, de ghetto. Station A1 was het drukste politiestation van de stad toen. Er waren Chinezen en Italianen en Ieren en we vochten allemaal. Meer buiten de boksring dan binnen. Al mijn andere vrienden zijn weleens gearresteerd. Maar nee, ik nooit.”
Lucky Ritchie.

“Één keer werd ik op een haar na in de cel gegooid. We zaten op de stoep, mijn vriend Pat en ik, een biertje te drinken. De freaking cops rijden langs, grijpen me, en gooien me in de paddy wagon [arrestatiebusje]. Ik zeg: “Wat doen jullie? We doen verdomme niets verkeerd!” Pat zet het op een lopen. That’s it, dacht ik, I’m going to jail. Eén block voordat we het politiestation bereiken, besluiten ze me toch te laten gaan. Te druk. Blijkbaar zaten alle cellen vol.”
Lucky Ritchie.

---

Disclaimer: Dit is een waargebeurd verhaal. Alle namen en plaatsnamen zijn gefingeerd. (Over de verhouding feit/ overdrijving kan ondergetekende helaas geen uitspraak doen.)

---

Ilario ‘Larry Baione’ Maria Antonio Zannino, Boston-gangster en op één na hoogste lid van de legendarische Patriarca-misdaadfamilie. Het hoofd van de familie Raymond, heerste 30 jaar in Massachusetts en vermoordde naar verluidt zijn eigen broer.

** Meer over de Bostonian maffia: James J. ‘Whitey’ Bulger was de grootste rivaal van de Patriarcafamilie. Met slechts 14 jaar werd hij gearresteerd voor diefstal. Drugshandel, afpersen, witwassen en moord volgden. Hij werd hoofd van de Winter Hill Gang. Als informant van de FBI – hij verraadde zijn rivalen voor bescherming – behield hij zijn positie en ging hij vrijuit. Hij prijkte op de FBI 10 meest gezochte personenlijst onder Osama Bin Laden; beloning: 2 miljoen. In 2011 werd hij gearresteerd dankzij een politieagent die de film The Departed had gezien en hem herkende. Zie ook dit relaas op Vice.

{ Lees de 0  reacties}

hits 13

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.