02 september 2019

Laat deze campus bruisen

De lange, warme zomer loopt zo langzamerhand ten einde. En dat betekent dat het weer tijd is om jezelf voor te bereiden op een nieuw academisch jaar. De Vrije Universiteit verwelkomt gelukkig weer een zee aan nieuwe studenten. Op de eerste introductiedag stonden maar liefst zo’n vierduizend eerstejaars op het campusplein. Aan alle eerstejaars: van harte gefeliciteerd! Jullie hebben allemaal hard gewerkt om hier te kunnen zijn, en een weloverwogen studiekeuze moeten maken.

Elke student volgt zijn of haar eigen weg. Afgelopen jaar leidde die voor mij tot de functie van voorzitter van de universitaire studentenraad, een enorme eer. Komend jaar zal ik mijn studie gezondheid & leven even op pauze zetten en mezelf fulltime focussen op deze raad. Samen met een diverse en gemotiveerde groep van tien andere VU-studenten ga ik me keihard inzetten voor álle studenten van onze universiteit.

Het wordt een spannend jaar voor de VU. Het Nieuwe Universiteitsgebouw zal dit jaar zijn deuren openen voor studenten en onderzoekers; een prachtig gebouw met een hypermoderne uitstraling. Het is ook rijk aan cultuur, helemaal wanneer bioscoop Rialto en cultuurcentrum Griffioen zich er zullen vestigen.

De universitaire studentenraad heeft zoals elk jaar een uitdagende taak: in één jaar tijd zoveel mogelijk punten van ons beleidsplan oppakken. Komend studiejaar zullen wij ons bezighouden met belangrijke zaken als studentwelzijn, verbeterde communicatie naar de studenten toe en verduurzaming van de campus en omgeving.

Het voelt goed, maar tegelijkertijd soms ook ondenkbaar hoe ik hier ben terechtgekomen. Hoewel ik nu in Nederland woon, liggen mijn roots ongeveer achtduizend kilometer hier vandaan, een prachtig tropisch land vanwaar ik deze blog heb geschreven: Curaçao!

Een aantal jaren geleden was ik nog een relatief verlegen puber, gepest door acne vulgaris en onzekerheden over mijzelf. Door een gelukkige samenloop van omstandigheden en de keuzes die ik maakte, ben ik terechtgekomen op deze mooie en inclusieve universiteit, omringd door goede vrienden en excellente docenten. Uiteindelijk komt alles goed, iedereen volgt zijn eigen weg.

Namens de hele raad wil ik jullie een buitengewoon mooi jaar toewensen aan de VU, met goede ervaringen en herinneringen voor de rest van je leven. Er zijn zoveel mogelijkheden op de VU, maak daar vooral ook goed gebruik van. Dus sluit je aan bij een vereniging, opleidingscommissie, faculteitsraad en/of zoek een baantje via VU Student Job. Samen laten we deze universiteit bruisen. We zien elkaar op de campus!

David Palm, voorzitter universitaire studentenraad 2019-2020
d.palm@studentenraadvu.nl