13 oktober 2017

Kunst en curry

Hej! Ik ben met een groepje studenten een lang weekend naar Oslo gegaan. Het weer zat jammer genoeg niet mee, maar dat kon de pret niet drukken. We vertrokken zaterdagochtend heel vroeg en moesten overstappen in Stockholm. In het begin van de middag arriveerden we op het Centraal Station van Oslo en we besloten om de bagage weg te brengen en daarna meteen de stad te verkennen. We hebben erg veel gewandeld en gezien, waaronder de botanische tuinen van de universiteit en het beroemde Operahuis. ’s Avonds hebben we erg lekkere curry gegeten in een Thais restaurant.

Op zondag hebben we fietsen gehuurd. Voor 24 uur huur hoefden we maar 5 euro te betalen. We gingen naar het Nationaal Kunstmuseum. Daar heb ik het beroemde schilderij ‘De schreeuw’ van Edvard Munch (1863-1944) bewonderd. Ik vond het wel grappig om te ontdekken dat er ook enkele kunstwerken van Hollandse meesters hangen, zoals die van Jan Steen (1626-1679).

Als het over Oslo gaat, heeft mijn oma het altijd over het park met die beelden van Vigeland

De dag van vertrek kwam te snel voor mijn gevoel. Op maandag moesten we om 17 uur alweer de trein terugnemen naar Stockholm en Uppsala. Die dag waren veel musea en andere bezienswaardigheden gesloten. We hebben eerst wat straatkunst bekeken en zijn daarna doorgegaan naar de Vigeland-Aanleg, dat gelukkig wel open was! Dit is een beeldenpark in het Frognerpark met kunstwerken van Gustav Vigeland (1869-1943). Als het over Oslo gaat, heeft mijn oma het altijd over dit park, dus ik moest hier wel een kijkje nemen.

Op de terugweg zijn we nog langs het Koninklijk Paleis geweest. En toen was alweer tijd om op de trein te stappen naar Uppsala. Terug naar de studie, waarover volgende keer meer.