Popup-Niks-missen-2.png

03 april 2020

Kun je me horen?

Het is haast pijnlijk om te zien hoe de docent, die vol zelfvertrouwen voor de collegezaal stond, nu hapert op mijn laptopscherm. “U moet op het camera-icoontje drukken, nee linksboven!” “Ik denk dat het aan de wifi ligt, wacht even jongens, ik start mijn router opnieuw op.” Ze loopt weg, haar kat springt op de keukentafel en neemt de werkgroep over.

Uiteindelijk kunnen we pas twintig minuten later beginnen met de werkgroep. Ik ben blij dat het werkt, maar online studeren blijft ongemakkelijk. De webcam maakt niemand er mooier op. Het is te dichtbij, iedereen staat er half op en heeft plotseling een onderkin. Nu je in één oogopslag naar alle kleine hoofden van je studiegenoten kan kijken, zie je wie niet stil kan zitten, wie gaapt of in z'n neus pulkt. De geluiden zijn het vervelendst. Sommigen klinken alsof ze in een vissenkom zitten, het geluid hapert en hakkelt en de verbinding valt weg. Sommigen hebben niet door dat hun geluid niet op mute staat en hoesten in de microfoon, wat iedereen laat schrikken. Wel leuk is het kijkje in iedereens slaapkamer dat je krijgt. Een gekke poster, snel weggestopte rommel of een moeder die met de wasmand het beeld in loopt.

Nu je in één oogopslag naar alle kleine hoofden van je studiegenoten kan kijken, zie je wie niet stil kan zitten, wie gaapt of in z'n neus pulkt

Na anderhalf uur hortend en stotend college geven besluit de docent het laatste artikel achterwege te laten. Ze vraagt hoe het met iedereen gaat en biedt hulp aan waar het kan. Ik voel me minder alleen als ik hoor dat iedereen de situatie moeilijk vindt. Mijn medestudenten hebben ook moeite met concentreren en niemand vindt online colleges leuk.

“Creëer een goed ritme voor jezelf”, adviseert de docent. “Je moet ook ruimte voor jezelf maken, rust nemen en fijne dingen doen. Blijf in beweging, zo voorkom je dat je vastloopt. We zijn mensen, geen robots. In zo’n neoliberale wereld verwachten ze van ons dat we ons zo kunnen aanpassen. Maar het is ontzettend lastig, voor iedereen. Maar het komt ook weer goed.”

{ Lees de 0  reacties}

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.