22 december 2019

Kerst is niet gezellig bij ons

Ik heb helemaal geen zin in kerst. Al dat gemaakt gezellig doen, terwijl lang niet iedereen in mijn familie goed met elkaar overweg kan en de spanning oploopt. Hoe kom ik de toch de kerstdagen door?

Zit je ergens mee?
> Stuur jouw vraag ook naar kopzorgen. advalvas@vu.nl. Je blijft anoniem.
> Spreek je liever iemand, maak dan een afspraak met de studentenpsychologen.
> Er is ook een online platform voor studenten met psychische klachten, Caring Universities, waar Leonore de Wit en haar collega's bij betrokken zijn.
> En je kunt altijd terecht bij je huisarts voor hulp en advies.

Het is duidelijk dat je tegen de feestdagen opziet en dat is heel goed voorstelbaar. De vraag die meteen bij mij rijst is: waarom moet iets eigenlijk leuk zijn. We hebben feestelijke gelegenheden gekoppeld aan gezelligheid. Overal zie je reclames met gezellige tafereeltjes waarbij familie of vrienden samen lachen en stralen. Zo ontstaat het beeld dat het er in ons eigen leven ook zo uit moet zien. Het is net als een vakantiebrochure waarin je witte stranden ziet, wuivende palmen en gebronsde mensen met witte tanden die een hapje nemen van het meest perfecte ijsje. Terwijl in werkelijkheid de meeste mensen er in bikini lang niet zo uitzien als de mensen op de foto en de wespen ook van je ijsje willen meegenieten, maar dat liet de folder niet zien. Ik wil vakantiegenot niet bagatelliseren maar het heeft ook een keerzijde.

Zo is het ook met de feestdagen. We maken een feest door de mensen uit te nodigen die ons nabij zijn, we zorgen voor lekker eten en versieren onszelf en de kamer voor de sfeer. Dat is allemaal binnen onze cirkel van invloed, ofwel de input. Op de output hebben we minder invloed. Dat is sterk afhankelijk van de personen die er zijn, wat die meenemen en hoe ze op elkaar reageren. De gedwongen gezelligheid zorgt er soms juist voor dat de spanning oploopt en onder spanning zijn weinig mensen op hun best in sociale zin. Wat ik natuurlijk niet weet, is wat het is in jou en jouw familie waardoor je er zo tegenop ziet. Wat gebeurt er wat je moeilijk vindt? Misschien is dat al heel duidelijk of misschien weet je er juist niet precies te vinger op te leggen.

Ga eens kijken wat er gebeurt als jullie samen zijn. Als je het gaat observeren neem je er tegelijk een beetje afstand van en wellicht lukt het dan bij jezelf te blijven. Als je bij jezelf blijft kun je ook beter voor jezelf en je eigen behoefte zorgen. Zeker als je het moeten er een beetje afhaalt. Misschien vertrek je deze keer wat eerder. Misschien kun je het net wel volhouden als je buiten een wandeling maakt of even een vriend of vriendin belt net. Daarnaast kun je als je observeert ook anderen ’zien’. Je ziet ook de patronen waarin men vervalt en kunt dat misschien anders labelen. In de psychologie noemen we dat positief labelen. Het wordt veel gebruikt in relatie- en systeemtherapie. In plaats van je het gedrag van de ander aan te trekken probeer je het positief te labelen. Bijvoorbeeld de irritatie van de gastvrouw kun je labelen als gespannenheid omdat ze wil dat alles ‘goed’ verloopt. Zo kun je er met een mildere bril naar kijken en je er tegelijkertijd ook wat van distantiëren. Als er dingen structureel in je gezin spelen die onprettig voelen is het natuurlijk ook goed om dat met vrienden te delen en daarbij steun en erkenning te zoeken. Ook kun je contact zoeken met de POH-GGZ en de studentpsychologen. Mocht er complexe problematiek spelen dan is het raadzaam een gezinstherapeut in te schakelen.

> Heb je ook een vraag voor VU-psycholoog Leonore de Wit? Mail naar kopzorgen.advalvas@vu.nl. Je blijft anoniem.

{ Lees de 0  reacties }