Popup-Niks-missen-2.png

10 juni 2022

Ik wil niet leven op planeet Musk

In een tweet schrijft Elon Musk: ‘Some hate humanity, but I love humanity so much.’ Volgens sommige personen is Musk een genie. Anderen vinden hem een gek. In ieder geval weet Musk regelmatig de media te halen met zijn plannen. Zo wil hij Twitter kopen voor 44 miljard dollar om er een platform van vrije meningsuiting van te maken. Het is diezelfde Musk die in een e-mail schrijft zijn personeelsbestand met 10 procent te willen inkrimpen omdat hij een ‘superslecht gevoel’ heeft over de economie. Het is ook Musk die meent dat we met raketten van zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX over een jaar of tien op Mars zullen leven. Dat wordt mogelijk voor iedereen die dat wil, zo belooft Musk, want ‘voor wie geen geld heeft, zullen er leningen beschikbaar zijn.’

Voor deze miljardairs is het geen enkel probleem als er ontelbare mensen sterven

Ik wil niet graag leven op planeet Musk. Niet op aarde en niet op Mars. Dat is niet omdat zijn raketten nogal eens ontploffen en in een vuurbal eindigen tijdens testvluchten. “We moeten wel nog even aan de landing werken”, sprak een omroeper van SpaceX eufemistisch na een nieuwe ontploffing. Het is ook niet omdat wetenschappers menen dat door de dunne atmosfeer het volstrekte onzin is dat we op Mars kunnen gaan wonen.
Het is ook niet door de duizenden klachten van Tesla-bezitters, het andere speeltje van Musk, dat zijn elektrische auto’s problemen hebben met de remmen en de Autopilot-functie en dat er geen enkele controle is wat er gebeurt met de gegevens van Tesla-bezitters. Zo ontving het bedrijf in 2020 de Duitse Big Brother Award omdat, zo meende de jury, ‘in een Tesla Big Brother meerijdt’.

Nee, ik wil niet op planeet Musk leven omdat ik denk dat Elon helemaal niets geeft om mensen. Dat heeft hij gemeen met die andere Silicon Valley-miljardairs als Jeff Bezos (Amazon) en Mark Zuckerberg (Metaverse). Ook zij beweren veel te geven om de mensheid. Maar als het erop aankomt is er een groot verschil tussen mensheid en mensen van vlees en bloed. Voor deze miljardairs is het geen enkel probleem als er ontelbare mensen sterven, zolang de mensheid maar in welke vorm dan ook blijft voortbestaan. Juist die perspectiefwisseling – van mensen naar mensheid – maakt mij bang.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.