Popup-Niks-missen-2.png

17 december 2019

'Ik ga weer kickboksen, dat is goed tegen de stress'

“Ik volg nu twee superinteressante vakken: methodologie en history and theory. Dus ik geniet nog steeds veel van mijn studie. Het is nog net zo leuk als aan het begin.

Het is ineens: the real deal

Wel vind ik de vakken in de tweede periode zwaarder. De eerste periode voelde achteraf als een soort grote verlenging van de introductiedagen, waarin ze nog rekening houden met het feit dat je hier nieuw bent. Nu is het ineens the real deal.

Het was ook wel spannend en lastig. Ik heb bijvoorbeeld moeite gehad met sommige opdrachten. Daar raakte ik behoorlijk gestrest van. Ik voelde extra druk om het allemaal heel goed te doen. Hoewel het zwaar was, bleef ik daarnaast gewoon allemaal sociale dingen doen. Doordeweeks was ik dus veel aan het studeren, maar in het weekend ging ik ook nog veel uit. Ik nam op die manier ook niet echt rust om bij te komen. Ik had zoiets van: ik ben student en woon op mezelf, dus ik moet het allemaal zelf doen. Voor mijn suikerziekte was de stress ook niet zo goed, waardoor ik me nog minder lekker voelde.   

Prop het weekend niet meer vol

Door de stress begon het wel tot me door te dringen dat ik écht aan het studeren ben. En dat dat veel van mij vergt. Daarom probeer ik nu meer rust te nemen in het weekend en ik plan het minder vol met sociale dingen. Ook probeer ik de druk om te presteren iets te verminderen. Als ik aan het leren ben en ik voel me niet zo fijn, dan leg ik gewoon mijn leerboeken even weg. Ik heb dan ook besloten om me niet druk te maken om komende tentamenperiode: als ik het niet haal, is het geen ramp. Dan doe ik gewoon de herkansing.

Mensen die er echt voor me zijn

Ik vind het fijn om te merken dat mensen er echt voor me zijn. Ik heb het erover gehad met mijn mentor, en die helpt mij heel goed. Ook heb ik veel aan mijn nieuwe vriendengroep van de VU. Met een VU-vriendin ga ik binnenkort zelfs naar Parijs, daar heb ik heel veel zin in! Ook probeer ik mijn familie weer iets meer op te zoeken, gelukkig ben ik daar altijd welkom.

Om verder wat meer in balans te komen, ga ik weer kickboksen! Dat heb ik vier jaar gedaan, en voor komende zomer heb ik een wedstrijd gepland. Een leuk vooruitzicht, en daar kan ik vast ook wat stres in kwijt."

VERA MOERS

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.