Popup-Niks-missen-2.png

17 november 2017

Huilende studenten

“Nienke, ik kon de werkgroep niet voorbereiden want de batterijen van m’n rekenmachine waren leeg en m’n zus heeft vannacht de hele nacht muziek geluisterd en ik weet helemaal niet of ik bij het tentamen wel een woordenboek mag houden, waar is het tentamen eigenlijk en komen de antwoorden van de werkgroep op Canvas?” Ratelend en compleet in paniek komt een student de werkgroep binnen. Het gaat duidelijk niet goed met hem. Mijn taak als docent zou zijn; zorg dat hij meedoet met de werkgroep en geef hem de belangrijkste informatie over het tentamen (of verwijs hem gewoon naar de syllabus). Maar, houdt mijn taak als docent daar op?

Studenten die zó verliefd zijn dat ze zich niet meer kunnen concentreren op de studie

Naast het voorbeeld van de student hierboven, zijn er wel vaker studenten met persoonlijke problemen. Het gebeurt meer dan eens dat er een huilende student met liefdesverdriet hier op de gang staat, grootouders of ouders die overlijden. En, soms ook leuke dingen; studenten die aan sport doen en uitgenodigd zijn voor een grote wedstrijd, studenten die zó verliefd zijn dat ze zich niet meer kunnen concentreren op de studie.

In sommige gevallen is het voldoende om na een werkgroep een luisterend oor te bieden of een student te helpen met de studieplanning. Soms is het groter en vraag ik de studieadviseur om advies. Maar, een studieadviseur mag om privacyredenen niets over een student aan mij vertellen. Eigenlijk is het enige wat ik op zo’n moment kan doen: aan de student duidelijk maken dat er op de VU veel mensen zijn die hem of haar kunnen helpen; de studieadviseur, of zelfs een studentendecaan of studentenpsycholoog.

Uiteindelijk komt het met de meeste studenten gelukkig wel goed. Ach, ik ben allang blij dat ik soms een steentje kan bijdragen aan de oplossing van de problemen, als is het maar een heel klein steentje. Als docententeam kennen we alle studenten persoonlijk. We hebben 240 studenten, maar het zijn wel 240 individuen en daar zijn we trots op!

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.