Houd je gevoelens bij en deel ze vooral
Toen Costanza Spadafora ging werken bij het Student Wellbeing Point had ze net een moeilijk jaar achter de rug. Ze vond het lastig om zich aan te passen aan een nieuw land en een ander studieprogramma. Vrienden maken viel ook niet mee, ze moest leren omgaan met de eenzaamheid en vervreemding die de pandemie veroorzaakte. Haar persoonlijke tegenslagen en haar studie psychologie motiveerden Costanza om andere studenten te gaan helpen.
Toen ik me aansloot bij dit project, wist ik dat zo'n ruimte als het Student Wellbeing Point ongelooflijk nuttig zou kunnen zijn voor studenten die net als ik veel moeilijkheden moeten overwinnen. Vooral voor diegenen die niet zo gemakkelijk een formelere vorm van dienstverlening benaderen, of niet weten waar ze überhaupt terecht kunnen met hun vragen. Ik had nooit kunnen denken hoe krachtig een oordeelvrije, openhartige interactie tussen medestudenten kan zijn. Of ze nou gewoon praktische steun zoeken, een slechte dag hebben of echt professionele hulp nodig hebben. Het helpt in alle gevallen zo’n gesprek.
Studenten komen de hele dag bij ons langs met allerlei vragen over tentamens, financiële zaken, huisvestingsaanvragen en studievertraging. Sommigen gaan naar de Studentenbalie, waar ze hun praktische vragen stellen en als antwoord een praktische oplossing krijgen. Meestal vinden ze daar de antwoorden die ze zoeken, en hebben ze voldoende steun gevonden.
Omdat wij vlak naast de Studentenbalie zitten, komen studenten ook met ons praten, voor of na hun gesprek bij de balie. We vragen dan hoe het met ze gaat en meestal delen ze snel daarna met ons hun kleine en grotere dagelijkse struggles van het studentenleven.
Hoe gaat het met je is een eenvoudige vraag, maar het is een onderwerp waar studenten vaak niet over praten in hun drukke universiteitsleven. Het delen van emoties — of het nu angst, spanning, verveling of vreugde is — is dé manier om met jezelf in contact te komen en te blijven. Voor sommigen kan zo’n vraag een opkikker zijn, zodat ze de dag met wat meer energie kunnen beginnen, voor anderen is het een aanleiding om te zorgen dat kleine problemen niet groter worden, juist door ze niet te negeren, maar nu te bespreken en aan te pakken.
Steun zoeken als je het zwaar hebt is moeilijk, maar soms is het ook lastig om die stap te zetten als je het niet megazwaar hebt. Maar juist dan kan het ook heel handig zijn om te weten dat de VU tal van diensten en initiatieven kent die het welzijn van haar studenten kunnen verbeteren, zelfs van degenen die het al redelijk goed hebben.
Het Student Wellbeing Point is er voor iedereen, want iedereen kan zijn welzijn verbeteren. Kom vooral langs!
Tip: Houd minstens 20 minuten per dag een dagboek bij. Probeer je gevoelens zo precies mogelijk te verwoorden. Dat motiveert en helpt jou om datgene na te streven wat belangrijk voor je is.
Student-medewerker
{ Lees de 1 reacties}
Reageren?
Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.