Popup-Niks-missen-2.png

09 augustus 2017

Hey, ik kom uit Nederland

reacties 0

We hadden een drankje besteld en liepen tussen de mensen door. De buttons met de Nederlandse, Engelse en Argentijnse vlag had ik rechtsboven op mijn shirt geplakt. Ik was samen met een Duitse klasgenoot naar een Mundolingo-bijeenkomst in een bar; een avond waarbij je je talen oefent en ervaringen uitwisselt. We hadden nauwelijks twee stappen gezet of we werden al aangesproken door een groepje Argentijnse jongens. Allemaal met een Heineken-biertje in de hand kwam de vraag: “En waar kom je vandaan?” “Oh Nederland... is dat een provincie in Duitsland?”

Ik had het natuurlijk kunnen verwachten, dus ik legde ze rustig uit dat het een klein land náást Duitsland was. De wedervraag was: “Maar daar spreken ze wel Duits toch?” Ik voelde me beetje beledigd. Ik pareerde met de opmerking: “Nou, jullie drinken hier overal wel mooi Nederlands Heineken-bier!” Mariano, een van de jongens, tilde zijn biertje op en bekeek het: “Goh, ik dacht dat het bier uit België kwam.”

Het gesprek ging al snel verder over de Gouda-kaas die hier in de supermarkt ligt, over Amsterdam en natuurlijk over Máxima, onze koningin. Door haar naam te noemen kreeg ik éíndelijk erkenning voor Nederland en voelde ik enige trots en enthousiasme bij het groepje jongens opkomen, zoals eigenlijk bij elke Argentijn. “Máxima, ónze  koningin!" riep een van de jongens vrolijk.

Volgende keer zeg ik wel dat ik uit het land van Máxima en Heineken kom

Volgende keer zeg ik wel dat ik uit het land van Máxima, Heineken en Amsterdam kom, dacht ik. Hoewel ik helemaal niet zo patriottisch ben, ben ik wel trots op hoeveel betekenis ons land heeft in de wereld. Alleen al hier in Buenos Aires zit de hele stad vol met Nederlandse bedrijven, zoals Randstad en Shell. Ook in het Museum Nacional de Belles Artes hangen Van Goghs en Rembrandts. Voordat ik hierheen kwam, had ik echt niet gedacht dat hier zoveel Nederlandse invloeden te vinden zijn.

Het enige wat ze hier dan niet begrijpen is dat wij de Nederlandse taal zo ondergeschikt maken aan het Engels. Van andere internationale studenten hoor ik: Alle Nederlanders kunnen zo goed Engels. Zo raar! Eigenlijk hebben ze gelijk. Hoewel ik blij ben dat ik goed Engels kan spreken, vind ik dat we meer waardering moeten hebben voor onze taal en nationaliteit. Want we hebben best wel veel om trots op te zijn.

Na een gezellige avond pak ik veel te laat de taxi naar huis. Onderweg zie ik een grote poster hangen van een open dag van plaatselijke boerderijen. Vet groot prijkt er een koe op. Meteen moet ik denken aan de opmerking van mijn gastmoeder: “Ja, het Argentijnse koeienras is hier gemengd met het Nederlandse.”

Terwijl we verder rijden denk ik lachend: tja Nederlanders, ze zijn overal.

{ Lees de 0  reacties }

hits 7

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.