28 april 2015

Het VU-voedselmonopolie

Over het algemeen maak ik lange dagen op de VU. Vaak ben ik kort na openingstijd aanwezig en ga ik pas een paar minuten voor sluitingstijd naar huis. Bijna net zo vaak vergeet ik mijn ontbijt, lunch of andere vorm van eten om de dag mee door te komen, waardoor ik wel genoodzaakt ben op de VU eten te halen. En eerlijk, ik denk dat dat mijn grootste en meest onnodige kostenpost is dit jaar.

Voedsel op de VU is duur. In de restaurants, maar ook bij de zogenaamd goedkopere supermarkt op de campus, zijn de prijzen belachelijk hoog, maar net niet hoog genoeg om de afstand naar de dichtstbijzijnde normale supermarkt te overbruggen. Ook mijn koffiepas voor de automaten wordt gebruikt voor alles behalve wat de naam doet vermoeden. Het vloeibare gebeuren dat uit die automaten komt, is wat mij betreft geen koffie te noemen. Voor een beetje fatsoenlijke cafeïneboost betaal je meteen een flink bedrag, en als je pech hebt sta je ook nog eens een kwartier in de rij te wachten.

Eerlijk, ik denk dat dit mijn grootste en meest onnodige
kostenpost is dit jaar.

Ik heb het geluk dat ik nog weleens onder die bedragen uit kan komen, aangezien veel van onze officiële vergaderingen rond lunchtijd ingepland worden en er daarom ook vaak catering aanwezig is. Dan is het toch net even dat uurtje extra uitzitten tot de vergadering begint, om vervolgens een broodje extra te pakken om het hongergevoel uit te stellen. En daarin ben ik niet alleen: ik zie bij meerdere collega’s dit gedrag. Ik denk dat ik alleen al daarom kan stellen dat meer mensen de cateringprijzen problematisch vinden.

Ergens in het cateringbeleid gaat het mis. Maar ligt die fout bij de cateraars, of creëert de VU zelf een waar voedselmonopolie? Door haar cateringcontract bij opbod te verkopen brengt ze cateraars op hoge kosten, die je vervolgens weer terugziet in de prijzen van de producten. Zo betaalt de student grof geld om de cateringkosten dekkend te maken. Met een nieuw cateringcontract in zicht is het tijd hier verandering in aan te brengen. Het belang van de student moet voorop staan, en er moeten gezonde studentenprijzen komen. Tijd om daarover te gaan overleggen. En voor de oplettende lezer: bij voorkeur onder lunchtijd.

{ Lees de  reacties }

Door Voormalig USR lid op 29 april 2015

Ik was aanwezig bij de vorige cateringaanbesteding. Naar mijn weten wordt het cateringcontract niet per opbod 'verkocht' maar kunnen cateraars inschrijven op de aanbesteding. Waarna een vakkundige jury alle kandidaten door een zeer uitgebreide scorelijst haalt. De 3 cateraars met de hoogste score worden uitgenodigd voor een eindpresentatie waarna een keuze wordt gemaakt.

Voor wat betreft de prijzen; De VU hanteert een zeer strikt beleid m.b.t. het basisassortiment. Producten in het basisassortiment mogen niet meer kosten dan de door de VU opgegeven maximumprijs. Dit geldt o.a. voor melk, plakje kaas, wit bolletje etc...