Popup-Niks-missen-2.png

24 april 2020

Het nieuwe normaal

Op mijn telefoon staat een wekker ingesteld voor 9 uur ’s ochtends op 28 april. Die wekker had ik erin gezet ergens half maart, toen bekend werd welke maatregels het kabinet instelde ter bestrijding van het virus. Tot 28 april zou het duren, een enkele zekerheid in de warboel die corona meebracht. Ik probeerde eromheen te plannen, te bedenken wat ik kon doen tot die tijd. Ik creëerde een quarantainelijst: schrijven, thuis studeren, thuis sporten, elke dag een stukje hardlopen. Maar de post-coronalijst werd veel langer: ik wilde naar festivals, mijn verjaardag groot vieren, op vakantie, reizen. Ik wist toen nog niet dat dit een onrealistisch lijstje was.

Het nieuwe normaal, de anderhalvemetersamenleving, een woord dat me misselijk maakt. Ik baal gewoon enorm dat ik dingen moet loslaten. We moeten allemaal wat soberder leven. Ik ga niet op vakantie, er komt geen festivalseizoen, we kunnen ons voorlopig niet begeven in mensenmassa’s. Ik weet het, een luxeprobleem, 'wees blij dat jij en je familie gezond zijn'. Maar het blijft vervelend, voor ons allemaal.

Ik ben bang dat de wereld zoals ik haar kende nooit meer hetzelfde zal zijn

Misschien is het vervelendste nog wel dat we geen nieuwe einddatum hebben. Dat kan helaas niet, het virus kan niet getemd worden. Voor hoelang blijft de anderhalvemetersamenleving bestaan? Tot de zomer, de herfst, volgend jaar? Tot de IC’s onder minder druk staan, tot er een vaccin is? Wat gaat er nog meer veranderen in dit nieuwe normaal? Wat blijft er over?

Ik ben bang dat de wereld zoals ik haar kende nooit meer hetzelfde zal zijn. Maar misschien was de wereld nooit hetzelfde en pasten we ons constant aan. Alleen nu moeten we allemaal heel snel en extreem veranderen. Een grote verandering vraagt om een grote aanpassing. Ik hoop dat er juiste beslissingen worden genomen over hoe we ons gaan aanpassen. Met de juiste keuzes, met genoeg veerkracht en een beetje verdraagzaamheid kunnen we misschien weer snel genieten van de fijne dingen die het oude normaal ons gaf.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.