Popup-Niks-missen-2.png

13 juni 2023

Het lef om te stoppen

Sarah heeft een afspraak gemaakt omdat ze vragen heeft over DUO en haar studieschuld. Direct aan het begin van het gesprek geeft ze aan dat ze de knoop heeft doorgehakt, in haar tiende studiejaar gaat ze stoppen met haar bachelor. Geen diploma, maar wel een heel grote opluchting.

In de afgelopen tien jaar heeft zij als gevolg van persoonlijke omstandigheden veel studievertraging opgelopen en afstuderen was nog steeds niet in zicht. Door de jaren heen is ze geregeld langs geweest bij de studentendecaan. We hebben haar kunnen helpen met een extra jaar prestatiebeurs, en we hebben haar diplomatermijn verlengd. Ook ging het de laatste jaren vaker over stoppen zonder haar bachelordiploma te halen en de mogelijkheid om omzetting prestatiebeurs aan te vragen op basis van de persoonlijke omstandigheden.

Dit waren soms lastige gesprekken, ze wilde zo graag! “Ik kan toch geen baan vinden als ik geen diploma heb, ik heb er al zoveel tijd in gestoken, als ik stop dan moet ik mijn studentenkamer uit en ik kan niets anders vinden of betalen in Amsterdam.”

‘Het is nu helemaal haar eigen keuze en besluit, waardoor het vooral opluchting geeft’

Vandaag zit er een trotse en sterke vrouw bij mij in de gesprekskamer. “Ik heb besloten om te stoppen en mijn bachelor niet af te ronden, en het is mijn eigen keuze.” Ze vertelt vol emotie en trots dat ze op eigen kracht en op basis van haar ervaring en vaardigheden haar droombaan gevonden heeft. Ze durft en kan nu naar de toekomst kijken en realiseert zich dat het afronden van haar bachelor niet nodig is en onnodig veel stress geeft. “Ik wil niet meer vastzitten in een studie en ik wil ook uit mijn studentenkamer.” 

Ja, de persoonlijke omstandigheden waardoor het haar niet gelukt is om haar bachelor af te ronden zijn er nog steeds. En ja, stoppen en omzetting-prestatiebeurs-aanvragen zijn al vaker met haar besproken. Maar uiteindelijk is het een heel lastige keuze. Er is tijd, lef en moed nodig om deze keuze te maken.

Aan het eind van het gesprek bedankt ze mij en mijn collega's voor alle steun in de afgelopen jaren. Het is een heel proces geweest om tot deze keuze te komen. Maar het is nu helemaal haar eigen keuze en besluit, waardoor het vooral opluchting geeft en niet meer voelt als falen.

We bespreken de stappen die nodig zijn voor het aanvragen van de omzetting- prestatiebeurs en ik wens haar alle geluk in haar nieuwe baan en voor wat de toekomst verder nog zal brengen.

Brechje Tijssen
Studentendecaan

Brechje Tijssen studentbegeleider

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.