05 november 2015

Hardlopen in de smog

Omdat het regent, omdat ik niet genoeg tijd heb, omdat ik er nu echt geen zin in heb… In Nederland weet ik altijd honderd redenen om niet te gaan hardlopen. Maar nu is er een reden bij gekomen die ik niet zelf had kunnen bedenken: luchtvervuiling. Vaak is de smog in Beijing te erg om te gaan rennen. In Nederland kies ik er misschien soms voor om niet te gaan hardlopen, maar daar is het tenminste wel mijn eigen keuze.

De luchtvervuiling in Beijing heeft verschillende oorzaken. Ten eerste komt het natuurlijk door de vele motorvoertuigen in de stad. Maar het heeft ook te maken met de omliggende regio’s van Beijing, waar veel  op kolen gestookt wordt. Hierdoor schijnt het in de winter nog een stuk erger te zijn dan in de zomer en herfst: als het koud wordt, gaan mensen meer stoken. Verder wordt de stad soms geteisterd door stofstormen.

Ik denk niet dat ik een mondkapje ga kopen

Vooral op dagen met veel luchtvervuiling lopen er veel mensen op straat met mondkapjes op. Zelf heb ik er nog geen en ik denk ook niet dat ik er snel een ga kopen. Aangezien ik maar een paar maanden in Beijing woon, maak ik me er niet zo druk om.  En er zijn tot nu toe ook veel dagen waarop ik gewoon kan hardlopen. Ik heb zelfs een maatje gevonden, met wie ik ’s ochtends altijd screenshots uitwissel van de AirQuality-app die de huidige luchtvervuiling aangeeft. Als het meevalt, gaan we meestal eind van de middag hardlopen.

Ik realiseer me nu wel hoe fijn het is om in een stad te wonen met frisse lucht. Waar het mijn eigen luiheid is als ik niet ga rennen. Dat is alvast een goed voornemen voor als ik terug ben: genieten van de schone lucht, niet zeuren en meer hardlopen!

hits 9

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.