31 augustus 2016

Groepsgedrag

reacties 1

Zo. De introductie zit erop. Nu heeft iedereen kennisgemaakt met zijn studiegenoten. Misschien heb je zelfs wel vrienden voor het leven gemaakt tijdens het discozwemmen, het Uilenstedefestival of het meerkampen. (Heeft er iemand vrienden voor het leven gemaakt tijdens het meerkampen?)
Ik heb niet meegedaan met de introductie. Groepsactiviteiten zijn precies het soort activiteiten waarbij ik niet goed uit de verf kom. Ik ben niet zo goed in kleine praatjes/grote groepen en heb ook de vervelende gewoonte ongemakkelijke situaties te benoemen. “Meer heb ik je geloof ik niet te zeggen”, zeg ik dan bijvoorbeeld, of: “deze stilte duurt al langer dan het gesprekje dat we hiervoor hadden.” Probeer dan nog maar eens te bonden.

We hadden 20 seconden om indrukwekkende hobby’s te roepen

Wat ik ook lastig vind is dat je in zo’n nieuwe situatie opeens helemaal de mogelijkheid hebt om jezelf op een nieuwe manier te profileren. Dat is een vrijheid waar ik niet verantwoordelijk mee om kan gaan. Bij een hospiteeravond waar ik jaren geleden eens aan deelnam, werden we met alle kandidaten op een rijtje neergezet. De hoofdhuurder vroeg naar onze hobby’s. We hadden 20 seconden om indrukwekkende hobby’s te roepen. Keramiek. Hennepvezels. Klavecimbel. Groene koffiebonen. Toen was het mijn beurt, de 20 seconden gingen in. Verwachtingsvol werd er naar me gekeken.
“CSI”, zei ik. “Ik ben groot fan van CSI.”
“Het tv-programma?” vroeg een andere hospitant.
“Ja”, zei ik.
De hoofdhuurder lachte nerveus. “CSI?”
“Ja”, ik haalde mijn schouders op. “CSI, CSI Miami, CSI New York, CSI Cyber. Ik kijk ze allemaal.”
Jammer genoeg kreeg ik de kamer. Schoorvoetend voegde ik dvd-boxen van alle CSI’s aan mijn inboedel toe en moest ze nog met al mijn huisgenoten kijken ook.
Ja. Voor mij is de beste manier om een introductie te doorlopen er niet zijn. Dan kan ik uit overmoed geen hobbyfouten maken, vallen er geen ongemakkelijke stiltes tijdens het meerkampen en leer ik m’n vrienden voor het leven gewoon later een keertje beter kennen.

{ Lees de 1  reacties }

hits 71
Door Lilian op 15 maart 2018

Wat een enorm leuke columns schrijf je! GENIETEN!

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.