Popup-Niks-missen-2.png

04 november 2019

Grijp die macht

Gender, diversiteit en veiligheid op de (academische) werkvloer zijn superbelangrijke thema’s waar ik de afgelopen twee maanden weer volop mee bezig ben geweest. In Berlijn was ik op een groot internationaal congres I, Scientist over genderdiversiteit, mentale gezondheid en seksuele intimidatie binnen STEM (Science, Technology, Engineering en Mathematics). Vervolgens was er in Amsterdam de Gender Summit, een congres dat een platform biedt aan wetenschappers, genderonderzoekers en beleidsmakers om bij elkaar te komen om te kijken wat er beter kan binnen de academische wereld als het gaat om machtsmisbruik en genderdiversiteit. 

Praten over machtsmisbruik en intimidatie draagt bij aan een veiligere en bewustere werkomgeving waarin iedereen kan floreren

De Gender Summit begon met een openingsevenement: #MeToo in Academia: The Learning Curve, een theaterstuk over machtsmisbruik en intimidatie in de wetenschappelijk wereld. Het theaterstuk, dat ook al een keer op de VU werd opgevoerd, was goed in elkaar gezet, want het liet op verschillende vlakken zien hoe de intimidatie van één persoon een systeem op verschillende niveaus totaal kan ontwrichten: persoonlijk, in de groep en institutioneel. 

Machtsmisbruik en intimidatie, maar ook seksualiteit en mentale gezondheid, zijn delicate en moeilijke onderwerpen, omdat ze zeer persoonlijk zijn en vaak gepaard gaan met schaamte en onzekerheid. Toch is het ontzettend belangrijk dat erover gepraat wordt. Situaties waar je zelf in hebt gezeten mogen gehoord worden, maar ook het (anoniem) vertellen van verhalen van anderen (bijvoorbeeld met behulp van korte stripjes) is erg waardevol. Volgens mij leiden gesprekken over intimidatie en ongewenst gedrag op de werkvloer tot twee resultaten. Het eerste resultaat is dat mensen zich bewuster gaan opstellen tegenover collega’s en daarbij inzien hoe bepaalde uitspraken, acties en reacties kunnen overkomen op anderen. Het tweede resultaat is dat mensen ongewenst gedrag van andere mensen opmerken en daar (hopelijk) deze personen op aanspreken. Beide resultaten dragen bij aan een veiligere en bewustere werkomgeving waarin iedereen kan floreren.

Op zoek naar goede gespreksopeners? Doe eens gek en maak een groepsuitje naar een van de volgende activiteiten:
> 5 november: bijeenkomst over (sociale) integriteit op de VU
> 3 december: de FNV organiseert een lunchbijeenkomst over sociale veiligheid
> 6 december: het acteursgenootschap treed weer op in Amsterdam met hun theaterstuk #MeToo in Academia: The Learning Curve

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.