22 oktober 2015

Great Firewall of China

Deze week zijn Willem-Alexander en Máxima in China. Het bezoek gaat gepaard met een grote handelsmissie en ze bezoeken onder andere Beijing. Ik las dat de directeur van Amnesty Nederland de koning oproept om de mensenrechten aan de kaak te stellen wanneer hij hier is. Hierdoor realiseerde ik me weer dat ik in een land woon dat officieel communistisch is. Het is iets wat ik makkelijk vergeet, maar waar ik toch af en toe aan herinnerd word in het dagelijks leven.

Zo is er de ‘Great Firewall of China’. Sites als Google, Facebook en YouTube zijn geblokkeerd. Gelukkig is deze muur gemakkelijk te doorbreken. Ik heb een VPN (Virtual Private Network) op mijn computer, waarmee je kan doen alsof je vanuit het buitenland surft. Ook veel Chinese studenten schijnen een VPN te hebben. In mijn colleges, die over de Chinese samenleving en politiek gaan, heb ik hier nog weinig van  censuur gemerkt. Maar ik moet eerlijk zeggen dat mensenrechten of de studentenopstand van 1989 nog niet aan de orde zijn gekomen. Ik ben benieuwd of dat nog wel gaat gebeuren.

Naast de universiteitsbestuurders zijn er partijleden
die het beleid van de universiteit beïnvloeden

Mijn universiteit is gesticht door de Communistische Partij. Naast de universiteitsbestuurders zijn er partijleden die het beleid van de universiteit beïnvloeden. Zij hebben het laatste woord. Ik merk hier verder weinig van, maar er heerst wel een soort controlecultuur. Voor mijn gebouw zitten altijd bewakers, die checken wie er binnenkomen. Soms moet ik ’s avonds zelfs mijn naam en telefoonnummer opschrijven als ik naar binnen wil.

Wat dat betreft ben ik blij dat ik over een paar maanden weer in het vliegtuig zit naar het vrije Nederland. Waar het mijn huisvester niks uitmaakt hoe laat ik thuiskom. En waar ik bijvoorbeeld geen lid hoef te worden van een communistische partij om te voorkomen dat ik in mijn carrière een glazen plafond tegenkom. Maar mochten jullie niks meer van me horen, dan heeft de Chinese overheid me toch gevonden…