Popup-Niks-missen-2.png

02 juli 2019

Gave dingen in de wetenschap van nu

Al eerder heb ik geblogd over het populariseren van onderzoek. Veel onderzoek wordt betaald met belastinggeld, maar hoe krijg je die resultaten nou bij alle Nederlandse belastingbetalers terecht? In Engeland hebben ze daar iets op bedacht: de Royal Society Summer Science Exhibition. Elk jaar worden er uit een tientallen inzendingen 22 verschillende onderzoeksgroepen gekozen die hun expertise kunnen uitleggen tijdens één van de grootste gratis toegankelijke wetenschappelijke tentoonstellingen van Europa. Elke groep maakt z'n eigen stand, die bemand wordt door een team van wetenschappers, van studenten tot professoren, om hun kennis te delen met iedereen, van kinderen tot bejaarden.

Anouk in Londen

Een week lang kan iedereen langskomen bij onze stand om te leren hoe wetenschappers het aardmagneetveld bestuderen

En misschien raad je het al, dit jaar heb ik de kans om erbij te zijn! Geologe Annique van der Boon van de Universiteit van Liverpool heeft met haar groep een plekje op deze tentoonstelling weten te bemachtigen. Een week lang kan iedereen langskomen bij de stand ‘Magnetic to the core’ om te leren hoe wetenschappers het aardmagneetveld bestuderen. Er zijn verschillende hands-on experimenten, waaronder een grote magnetische globe waar bezoekers een omkering van de magnetische polen kunnen simuleren en een experiment waarmee chocoladekiezels van echte kiezels te onderscheiden zijn zonder je tanden te breken. Superspannend allemaal en best wel wat werk, want er worden gedurende deze 7 dagen zo’n 14.000 bezoekers verwacht.

Anouk in Londen

‘Supergaaf!’, denk je nu, ‘maar ik woon wel erg ver weg om even een dagje naar Londen te komen’. Niet getreurd, want ook daar hebben de Britten wat op gevonden. De hele week twitteren en instagrammen de verschillende onderzoeksgroepen over hun stands, en na afloop van de tentoonstelling is er op de website van de Royal Society een jaar lang van alles te vinden op de Royal Society Summer Science Exhibition Extra. Ook in de Britse media is van alles te vinden over de tentoonstelling, waardoor de reikwijdte van deze tentoonstelling echt enorm is. Dus, wie er niet fysiek bij kan zijn, kan online leren wat voor gave dingen er allemaal gebeuren in de wetenschappelijke wereld van nu. ‘Magnetic to the Core’ is te vinden op Instagram (@magnetictothecore) en Twitter (@LivUniGeoMag), waarop we laten zien wat we deze week allemaal aan het doen zijn. Ik ben er klaar voor dus aarzel niet, en volg ons deze week!

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.