Popup-Niks-missen-2.png

18 december 2019

Fictionaliseer je leven

Thijs, die mijn column na de kerstvakantie overneemt, mailde me om te vragen of ik een keer koffie met hem wil drinken. Hoe zorg je ervoor dat je elke keer dat Advalvas uitkomt iets interessants te melden hebt? Heb je tips? schrijft hij.

We spreken af in een café in Noord. Hij bestelt een koffiespecialiteit met veel tierelantijntjes, ik moet denken aan een vriendin die het liefst koffie met slagroom, siroop en spikkels dronk, die daarover zei: ik drink mijn koffie als een pretpark, zo maak ik het leven leuker.

"Vertel me alles", zegt Thijs.
Ik haal diep adem. "De enige tip die ik je kan geven is: fictionaliseer je leven."
"Wat?" vraagt hij verbaasd.
"Heb je de film The Squid and The Whale gezien?" vraag ik. Thijs schudt zijn hoofd.
‘Daarin doet een van de hoofdpersonages op een talentenjacht alsof hij Hey You van Pink Floyd zelf geschreven heeft. Als zijn psychiater hem later vraagt waarom hij deed alsof het zijn eigen liedje was, zegt hij: "I felt I could have written it, so the fact that it was already written was kind of a technicality."
Thijs kijkt me vragend aan.
"Zo ga ik een column te lijf", zeg ik. "Soms schrijf ik iets dat een vriendin heeft meegemaakt op alsof het mij is overkomen, soms schrijf ik iets dat mij is overkomen op alsof het een vriendin overkwam. Soms schrijf ik dingen die verspreid over een tijd gebeurd zijn op alsof het op één dag gebeurde. Soms bedenk ik: had het zo kúnnen gaan? Ja? Dan is het feit dat het niet echt gebeurde kind of a technicality."

Ik vertel hem over de column waarin ik deed alsof een vriendin bij mij kerst kwam vieren. Ik vertel hem over mijn lieve oma, die trouw mijn columns las en me na Kerst en na het lezen van die column verbaasd opbelde en vroeg: "Was die vriendin er? Dat kan ik me helemaal niet herinneren."

Ik vertel hem over de column over dieren doden, dat de watersnip wel naar een taxidermist werd gebracht maar nu niet bij ons op kantoor staat. Ik vertel hem over de column Zou je haar doen?, waarin het turven waargebeurd is maar het telefoongesprek achteraf nooit plaatsvond. Ik vertel hem over de column Kuttoeristen waar ik natuurlijk niet echt twee keer een toerist aanreed. Ik vertel hem over de column Niet weggaan, blijven, champagne, waarin de relatieproblemen real waren en de gesprekken ook, maar waar niet in bad gegaan werd en zeker geen roomservice werd besteld. 

Ik vertel hem over een studiegenoot, die ik vertelde wat ik verzon en wat niet, en dat ze op een dag naar me toe kwam en een beetje verward zei: "Ik droomde dat je helemaal niet bestond, dat ik je had verzonnen."

Thijs is stil. De koffie tussen ons in wordt koud. Ik bedenk dat koffiekeuzes eigenlijk best veel over een mens zeggen en vindt dat meteen vreselijk oppervlakkig aan mezelf.

"Er zijn ook columns waarin alles waargebeurd is", zeg ik. "De column waarin ik denk dat ik baarmoederhalskanker heb bijvoorbeeld, of de column waarin de mannen steeds vragen wiens vriendin ik eigenlijk ben. De column over zelfmoord, de column over geld, over vriendschappen verbreken."

Maar de waarheid is, geloof ik, dat geen enkele volle waarheid 66 columns lang interessant genoeg om te melden is.

PS Eigenlijk heeft de afspraak tussen mij en Thijs ook nooit plaatsgevonden. Lieve Thijs, sorry dat ik nog niet op je mail heb gereageerd, ik ben zo druk met mijn scriptie. Veel succes de komende tijd - hopelijk heb je iets aan de tips hierboven.

De laatste.

Sanne vindt het mooi geweest. Thijs Hoekstra neemt haar plek over.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.