29 september 2015

Fascinerende westerlingen

“Can I take picture with you?” Die vraag heb ik dit weekend zo’n vijftig keer gehoord. Zaterdag vond op de campus het International Cultural Festival plaats. Elk land had zijn eigen kraampje. Als Nederlanders verkochten we stroopwafels, draaiden we André Hazes en lieten we Chinezen spijkerpoepen. Maar de Chinezen waren vooral geïnteresseerd in (foto’s van) ons.  Een man duwde zelfs zijn baby in mijn armen, omdat ik daarmee op de foto moest. De baby vond het wel wat minder grappig dan ik.

De meeste Chinezen hebben een enorme fascinatie voor westerlingen. Zaterdag hebben talloze Chinese studenten aan me verteld dat ze fan zijn van Nederland, en dan vooral van Robin van Persie – geen idee waarom. Terwijl Nederlanders in de weer zijn met zelfbruiners en zonnebanken, liggen hier crèmes in de winkel die je bleker maken. Chinese studenten hebben dolgraag een ‘westerse vriend’. Wanneer je een praatje maakt met een Chinese student, willen ze je gelijk toevoegen op de Chinese WhatsApp: WeChat. En ik ben dus al tientallen keren op de foto geweest de afgelopen weken. Alleen maar omdat ik niet-Chinees ben. Ik doe vrolijk mee, maar voel me er soms wel een beetje ongemakkelijk bij.

We hoeven ons niet druk te maken om onze cijfers

Inmiddels zijn de colleges ook begonnen. De eerste Chinese les werkte vooral op m’n lachspieren. De taal is zo anders. We zijn nu al weken bezig om de verschillende Chinese klanken onder controle te krijgen. De rest van mijn vakken gaat over de Chinese samenleving en politiek. Het zijn interessante vakken, maar tot nu toe hoeven we er eigenlijk weinig voor te doen. Eén docent vertelde ons letterlijk dat we ons niet te druk moesten maken om onze cijfers. Hij vindt het belangrijker dat we China ontdekken de komende maanden. Wat mij betreft een prima advies. Volgende week is de nationale vakantie en gaan we met dertig internationale studenten naar Binnen-Mongolië. De eerste keer dat ik het China buiten Beijing zie!