Popup-Niks-missen-2.png

10 april 2020

Familie Uilenstede

Op Snapchat krijg ik foto’s van vrienden die nog op Uilenstede zitten. Midden op de campus staat een intimiderende politiewagen, het beeld schreeuwt: Denk eraan, binnenblijven. Gisteravond zijn 17 studenten op Uilenstede bekeurd op omdat ze zich niet hielden aan de anti-coronamaatregelen. Dat meldt de politie Amstelveen met een bericht op hun Facebook-pagina. De reacties zijn driftig: 'Ook nu zullen ze het niet leren, die kneuzen, kleuters, luie feestbeesten. Waarom gaan ze niet terug naar hun ouders, weg uit míjn Amstelveen', lees ik door de reacties heen. De NOS haakt er gelijk op in op de corona-liveblog, de politie heeft hen verteld dat huisgenoten in een studentenflat niet als een huishouden gelden.

In de reacties op de Uilenstede Facebook-groep wordt gezocht naar een definitie. Wat zijn huisgenoten van elkaar? Vormen ze een huishouden, een gezin of familie? Komt het overeen met de RIVM-wetten? Wat is gemeenschappelijke ruimte, eigen ruimte, openbare ruimte? Mogen we nog samen in de keuken koken, op het balkon zitten? Of gaan ze straks boetes geven aan studenten die met z’n drieën op het gedeelde balkon zitten? Bij de laagbouw hoort een tuin, is dat ook terrein van de bewoners of is het openbare ruimte? Het zou fijn zijn om hier duidelijkheid over te krijgen. De studenten willen zich wel aan de maatregelen houden, maar dezen zijn lastig toe te passen op de Uilenstede-situatie.

Ik heb het gevoel dat veel mensen niet weten wat er op Uilenstede gebeurt. Bij sommige eenheden (14 studenten, gang met 14 kamers en een gedeelde keuken en woonkamer) is iedereen erg op zichzelf en zijn de slaapkamers meer een soort studio’s. Maar bij veel eenheden wordt alles gedeeld, vooral nu huisgenoten samen in quarantaine zitten. Woonkamer, keuken, servies, wasmachine, koelkast zijn van ons allemaal. Bij veel eenheden is iedereen erg close, er wordt samen gegeten, gewerkt, gestudeerd. Voor sommige studenten zijn de huisgenoten de eerste kring, de mensen die het dichtst bij hen staan. Je huisgenoten zijn niet bloedgerelateerd, maar ze kunnen wel voelen als familie. Het is onmogelijk elkaar te vermijden binnen de eenheid.

Politie Amstelveen, we kunnen niet opgesloten zitten in de cellen van 12m2. Vertrouw ons erop dat we verstandig genoeg zijn en geen contact hebben buiten ons eenheidsgezin. Ik vertrouw erop dat de Uilensteders zich buiten hun studentenwoning wel aan de drie-is-te-veel-regel houden. Als de maatregelen worden overtreden volgt een boete, oké, maar de situatie nu lijkt wantrouwend.

Lees ook:

> Politie zet kwaad bloed met boetes voor samenwonende studenten, 14 april 2020