25 oktober 2017

En wiens vriendin ben jij nou?

reacties 0

Vriend M. won een prijs in Gelderland. Een serieuze prijs, uitgereikt door een grote, niet-groene, bank. De burgemeester was er. De gemeenteraad was er. Er werden parels en pakken gedragen, witte wijn geschonken. Vriend Y. en ik gingen naar de prijsuitreiking. Na afloop wilden mensen van Y. weten wat hij “doet in het dagelijks leven”. Aan mij vroegen ze: “En wiens vriendin ben jij nou?”

Tegen een man zei ik dat ik de vriendin van geen van beiden was, creative writing heb gestudeerd aan de kunstacademie, nu sociologie studeer aan de universiteit en daarnaast schrijf en 25 uur per week programma’s maak bij een literaire stichting in Amsterdam. “Dus jij weet wel wat van literatuur?” vroeg de man. Ik herhaalde wat ik daarvoor ook al had gezegd, dat ik creative writing heb gestudeerd en nu schrijf en bij een literaire stichting werk. Hij keek me vragend aan. “Dus ja, ik weet wel iets van literatuur”, zei ik. “Wij lezen natuurlijk heel andere boeken”, zei de man, “jij houdt je vast niet bezig met het naturalisme.”

'Dan weet jij nog niets van literatuur, meisje'

“Ik volg nu een honoursvak dat veel over het naturalisme gaat”, zei ik. “Dus je hebt Zola gelezen?” vroeg de man. Ik knikte. “Heb je weleens gehoord van Lodewijk van Deyssel?” vroeg hij. “Ik ken alle Tachtigers”, zei ik. “Wat heb je van Knut Hamsun gelezen?” vroeg de man. “Dat hij een nazisympathisant was”, zei ik, “en verder Pan, Honger, Hoe het groeide, Victoria. “En de Russen?” vroeg de man. “Ik heb het geprobeerd met de Russen”, zei ik, “maar ik vond andere literatuur relevanter.” De man begon te lachen. “Dan weet jij nog niets van literatuur, meisje”, zei hij. Hij nam een slok van zijn wijn en stootte Y. aan. “Ze heeft niet eens de Russen gelezen!” zei hij. Vriend Y., die in zijn leven plusminus drie boeken heeft gelezen, waarvan Ontdek je X-factor van Henkjan Smits er een is, lachte en zei: “Ja, erg hè?”

De volgende dag belde vriend M. Hij zei dat de man met wie ik over literatuur had gepraat hem later nog had aangeschoten. Dat hij tegen hem had gezegd: “Dat zou een leuke vriendin voor je zijn.”

 

{ Lees de 0  reacties }

hits 31

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.