Popup-Niks-missen-2.png

05 maart 2019

En wat studeer jij?

Laatst was ik bij een academisch carrière-evenement dat de grenzen van mijn eigen vakgebied overschreed. Ik had hier weer allerlei introducerende netwerkgesprekken die ik vooral heb wanneer ik me buiten de voor mij vertrouwde aardwetenschappelijke kringen begeef. Nu vind ik netwerken geweldig om heel veel verschillende redenen. Je leert nieuwe mensen kennen, je krijgt inspiratie door andere invalshoeken en je mag weer even lekker over jezelf praten als het jouw beurt is om jezelf te introduceren. Het grote doel van het netwerken is om net die ene gemeenschappelijke deler te vinden waardoor jij iemand onthoudt en diegene jou ook, voor een volgende keer.

Misschien denkt men bij een baan aan een universiteit vooral dat oudere mensen, of misschien zelfs wel voornamelijk mannen, het onderzoek doen

Vanaf het moment dat ik met mijn studie aardwetenschappen begon, ben ik ontelbare keren met de volgende openingsvraag geconfronteerd: “En wat studeer jij?” Tot voor kort beantwoordde ik deze vraag gretig door over mijn onderzoek, motivaties, ambities en toekomstplannen te praten. Dan kwam altijd wel een goed gesprek op gang en was die gemeenschappelijke deler tussen mij en mijn gesprekspartner vaak snel gevonden.

Maar ondertussen heb ik die studie aardwetenschappen toch al ruim vijf jaar geleden netjes afgerond. Sterker nog, ik ben sinds kort als postdoc aangesteld bij de Vrije Universiteit Amsterdam bij de afdeling Aardwetenschappen. Ik heb nu dus gewoon een betaalde, voltijdbaan. Ondanks die status werd ik tijdens het carrière-evenement nog steeds geconfronteerd met de vraag wat ik studeer als ik vertelde dat ik werk aan de VU. Wellicht zie ik er jonger uit dan ik ben, wat ik betwijfel, of misschien denkt men bij een baan aan een universiteit vooral dat oudere mensen, of misschien zelfs wel voornamelijk mannen, het onderzoek doen. We kijken gelukkig niet gek meer op van studerende vrouwen, maar het scenario van een vrouw met een wetenschappelijke baan lijkt nog net iets te exotisch. Wat mij betreft is het tijd voor een nieuwe openingszin tijdens het netwerken.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.