13 oktober 2017

Eindeloze pleidooien in supersnel Italiaans

Vol goede moed ging ik naar mijn eerste college. Eerlijk gezegd had ik geen specifieke verwachtingen. Ik had vooral veel zin om weer iets te gaan doen, iets te leren. Eenmaal in de collegezaal bleek ik daar al snel op terug te komen, want het is hier echt heel andere koek dan op de VU. Daar waar wij, Nederlandse studenten, gewend zijn om de belangrijkste punten op een powerpoint-slide te zien, houden de Italiaanse docenten een eindeloos pleidooi en ze lezen voor uit een boek. Tel daarbij op dat zij ook nog eens heel snel praten. Voor internationale studenten is het dus bijna onmogelijk om alles bij te houden. Al gauw draaide ik mij om om te kijken of ik de enige student was die zo verward bleek te zijn, maar tot mijn opluchting zag ik ook veel andere Erasmusstudenten achter hun oren krabben.

'Het is hier echt heel andere koek dan op de VU'

Tegen het einde van het college brak het zweet mij volledig uit. De docent vertelde over het mondelinge examen dat iedere student moet afleggen om de nodige 6 ECTS te behalen. Ik moet daarvoor niet alleen op academisch niveau Italiaans kunnen praten, maar ook twee dikke boeken uit mijn hoofd leren en twintig films analyseren. Ik verliet het klaslokaal met een verdrietig en verontrustend gevoel, aangezien ik toch echt die studiepunten nodig heb om mijn bachelor te halen. Er is veel werk aan de winkel, maar ik geef de moed natuurlijk niet op en ga mijn uiterste best doen.

Toch staat mijn periode in Bologna niet alleen in het teken van studeren. Zo was ik nog naar mijn familie in het zuiden van Italië (600 km vanaf Bologna) die ik al 3,5 jaar niet had gezien en afgelopen weekend kwam mijn vriend uit Nederland. De komende weekenden zal ik ook niet stilzitten, want dan ga ik naar Volterra, San Gimignano en Perugia. Vooral naar de laatste bestemming kijk ik erg uit. In die stad wordt namelijk het grote chocoladefestival ‘Eurochocolate’ gevierd.