Popup-Niks-missen-2.png

01 november 2019

Een tractor voor de wetenschap

Dat de autoriteit en geloofwaardigheid van de wetenschap in Nederland afnemen is bekend, maar het werd weer eens schrijnend bevestigd bij de demonstraties in de afgelopen weken. De boeren gingen massaal de snelweg op met hun tractoren uit verontwaardiging over de stikstofmaatregelen. Ze waren boos omdat wetenschappelijk onderzoek aantoont dat de veestapel een belangrijk deel van de stikstofuitstoot veroorzaakt. Zonder gehinderd te worden door enige kennis wierp men die conclusie omver: “Ik vertrouw de stikstofmetingen niet, want ik ben het er niet mee eens.” Dat is nog eens boerenwijsheid. Verbazingwekkend genoeg kregen de boeren desondanks veel sympathie van het publiek. En wat erger is, de boeren kregen hun zin en een aantal maatregelen werd teruggedraaid.

Heel anders was dit bij de demonstraties tegen klimaatverandering. De acties leidden tot weinig overlast en het protest richtte zich vooral op de regering die weigert adequate wetgeving tegen klimaatverandering aan te nemen. Ook bij het klimaatprobleem is de wetenschap glashelder over oorzaak en oplossing, en de demonstranten droegen dat uit. Niettemin waren er arrestaties en werd Extinction Rebellion op sociale media voor rotte vis uitgemaakt. En wat erger is, er was nauwelijks aandacht voor de boodschap van de demonstratie, laat staan dat er maatregelen werden genomen om echt iets aan mitigatie van klimaatverandering te doen.

Waarom worden boeren wel gehoord en wetenschappers niet? Alles waar boeren bij betrokken zijn is beter, lijkt het wel. In de supermarkt, bijvoorbeeld, is alles wat met boer begint - boerenyoghurt, boerenmelk - tweemaal zo duur. Een programma als Boer zoekt vrouw wordt vele malen beter bekeken dan een gewoon datingprogramma. Daar kan de Wetenschapsquiz jaloers op zijn. Wordt de boer als held geëerd omdat het boerenbestaan symbool staat voor hard en eerlijk handwerk?

Ik denk zelf dat de tractoren het verschil maken. Die stoere robuuste machines boezemen ontzag en bewondering in, zoals de wetenschap dat vroeger ook deed. Wat kunnen wij wetenschappers laten zien als symbool voor kennis en integriteit, zodat men naar ons luistert? Een moeilijke vraag, dus voorlopig ga ik bij de volgende klimaatdemonstratie gewoon op de tractor. Maar dan wel een elektrische, zonder uitstoot.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.